Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Desítka pořádá ve středu festival Zdravá Praha 10. Uskuteční se před NC Eden

Ve středu 13. října od 10 do 16 hodin proběhne před Nákupním centrem (NC) Eden nedaleko vršovické radnice venkovní veletrh Zdravá Praha 10. Ten se uskuteční v rámci dvouměsíční osvětové kampaně a představí se na něm více než dvacet profesních organizací.

První pomoc, zdravý pohyb, kvalitní strava a zdravá mysl

Organizace, které se budou na veletrhu prezentovat, se zaměřují na poskytování zdravotních i sociálních služeb či podporou zdravého životního stylu. Lidé budou moct navštívit stánky jednotlivých účastníků a poslechnout si prezentace a rozhovory na takzvaném diskusním fóru, kde také proběhne doprovodný program.

Desítka vnímá podle radního Michala Kočího (Piráti) téma zdraví a zdravého životního stylu komplexně. „Podle toho jsme také vybírali účastníky. Ti zapadají do konceptu naší kampaně, která sestává ze čtyř vzájemně se doplňujících oblastí: první pomoc (sobě prostřednictvím prevence i ostatním), zdravý pohyb, kvalitní strava a zdravá mysl,” uvedl Kočí (Piráti), který je radním městské části pro sociální oblast a zdravotnictví a nad veletrhem i celou kampaní převzal záštitu.

Již zmíněné diskusní fóru odstartuje takzvaný resuscitační maraton. V nácviku poskytování první pomoci se v něm budou střídat dobrovolníci z řad veřejnosti a celý proces budou koordinovat odborníci z řad pedagogů a studentky Střední zdravotnické školy v Ruské ulici.

První pomoc může člověku zachránit život. Umíte ji však správně poskytnout?

První pomoc je definována jako soubor opatření a úkonů, které slouží k omezení následků úrazu či nemoci do doby poskytnutí odborné pomoci. Jinými slovy se jedná o okamžitou pomoc poskytnutou člověku před jeho kontaktem s profesionální péčí....

Na veletrhu se téma první pomocí objeví však ještě i v jiných souvislostehc. „Lidé se budou moci poradit ohledně prevence onkologických onemocnění a samovyšetření prsou, velký prostor věnujeme také poradenství v oblasti duševního zdraví, nebude chybět ani ukázka stále populárnější canisterapie,” uvedl dále radní Kočí.

Záchranný člun i brýle simulující stavy a reakce

Z organizací, které zřizuje přímo Praha 10, se lidé budou moct těšit například na Centrum sociální a ošetřovatelské pomoci v Praze 10, základní „Zdravou“ školu Eden či Školní jídelnu Praha 10. Lidé budou moct zhlédnout ukázky techniky pražských zdravotníků i záchranného člunu Vodní záchranné služby ČČK, dále si zájemci budou moct nechat změřit složení těla (takzvaný body mass index), krevní tlak a saturaci, plicní věk. Velkým lákadlem budou také brýle, které simulují stavy a reakce způsobené například požitím velkého množství alkoholu.

Po celý den bude občerstvení zajišťovat Tichá kavárna. Jedná se o první pražskou kavárnu s neslyšící obsluhou, s jejímž ředitelem si Drbna povídala na jaře letošního roku.

Neslyšící jsou neskutečně zábavní, říká Leoš Mačák, ředitel organizace pomáhající uplatnit se neslyšícím v běžném životě

Nacházíme se na sídlišti v Ládví, kde stojí Tichá kavárna. Jedná se o první pražskou kavárnu, kde obsluhují neslyšící. Mnozí by si mohli myslet, že jde o podnik, který bude ideální na čtení knihy nebo na učení. Jenže není to tak úplně pravda,...

Více informací najdou zájemci na facebooku události či pod hashtagem #zdravapraha10.

Ohodnoť článek

Foto Honza Faltus

Štítky Praha 10, zdraví, veletrh, Zdravá Praha 10, společnost, Praha, Česká pirátská strana, první pomoc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Desítka pořádá ve středu festival Zdravá Praha 10. Uskuteční se před NC Eden  |  Praha 10  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.