Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Karel Čapek se stal čestným občanem Prahy 10 in memoriam

Spisovatel Karel Čapek se stal oficiálně čestným občanem Prahy 10. Ocenění v úterý 2. června převzaly Kateřina Trlifajová a Katherine Kastner, pravnučky Čapkovy sestry Heleny. Slavnostní akt předání proběhl ve vile na Vinohradech, kde Čapek se svým bratrem Josefem žili.

Karel Čapek 130

Karel Čapek se narodil v roce 1890, loni tak uplynulo přesně 130 let od jeho narození. Praha 10 při této příležitosti přišla s projektem s názvem Karel Čapek 130. Zastupitelé Desítky také v loňském roce schválili, že Praha 10 významnému spisovateli posmrtně udělí čestné občanství.

Asi nejslavnějším rodákem Prahy 10 je velikán Karel Čapek, od jehož narození zítra uplyne 130 let. Městská část proto jubileum uctí několika akcemi v rámci projektu „Karel Čapek 130“. Ten zahájí pietní akce, která proběhne ve čtvrtek u hrobu...

Kvůli pandemii došlo k samotnému předání ocenění až nyní. Z rukou starostky Prahy 10 Renaty Chmelové (VLASTA) jej převzaly pravnučky Čapkovy sestry Heleny.

Nadčasovost Čapkových myšlenek je dodnes aktuální

„Karel Čapek byl víc než spisovatel. Byl přirozenou veřejnou autoritou. Autoritou, která za svá slova ručila,“ řekla starostka Prahy 10 Renata Chmelová (VLASTA) v úvodním proslovu.

Chmelová ve svém projevu připomněla také nadčasovost Čapkových myšlenek, které jsou aktuální i v dnešní době. Kromě toho uvedla, že si Čapek toto ocenění zaslouží.

Od premiéry hry R.U.R, ve které bylo poprvé použito slovo robot, uplynulo sto let

Dnes uplynulo přesně sto let od premiéry slavné divadelní hry Karla Čapka R.U.R., jejíž výročí si připomenou v zahraničí Česká centra. Na hru zavzpomínají v Kyjevě, Varšavě, Madridu, Moskvě, Milánu a Tokiu, u nás si výročí připomene Divadelní...

Při zvažování čestného občanství se obvykle zvažuje dílčí přínos té které osobnosti. Její mimořádný přínos pro kulturu, věhlas naší metropole, případně hrdinství. Zde jsme na úrovni městské části. A jsme si jistí tím, že Karel Čapek splňuje najednou více měřítek a je nositelem více zásluh, než kolik tato ocenění předpokládají,“ dodala Chmelová.

Památník Karla Čapka ve Staré Huti

Slavnostní události se zúčastnil rovněž předseda Společnosti bratří Čapků Pavel Vespalec a Kristina Váňová, emeritní ředitelka Památníku Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše a Společnosti bratří Čapků. Právě památník Karla Čapka ve Staré Huti nedávno opět otevřel své brány a kromě Čapka láká například na osobnost Ferdinanda Peroutky.

Památník Karla Čapka ve Staré Huti otevřel své brány. Připomene i osobnost Ferdinanda Peroutky

V úterý 4. května své brány opět otevřel Památník Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše. Kromě Karla Čapka se lidé v památníku budou moct více seznámit také s osobností Ferdinanda Peroutky. Organizátoři rovněž plánují uspořádat akci se zajímavými...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Praha 10

Štítky Praha 10, čestné občanství, Karel Čapek, in memoriam, Praha, Renata Chmelová, Vinohrady, ocenění, Památník Karla Čapka, Stará Huť, Společnost bratří Čapků, Ferdinand Peroutka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Čapek se stal čestným občanem Prahy 10 in memoriam  |  Praha 10  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.