Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

"Desítka" uctí památku rodáka Karla Čapka. Letošní rok zasvětí významnému jubileu

Asi nejslavnějším rodákem Prahy 10 je velikán Karel Čapek, od jehož narození zítra uplyne 130 let. Městská část proto jubileum uctí několika akcemi v rámci projektu „Karel Čapek 130“. Ten zahájí pietní akce, která proběhne ve čtvrtek u hrobu spisovatele na Slavíně.

„Připravili jsme, koordinujeme a stále plánujeme celou řadu akcí. Chceme připomenout nejen neobyčejná díla Karla Čapka, ale také hodnoty, které zastával a obyčejné věci, jimiž se zabýval,“ shrnuje David Kašpar (VLASTA/STAN), místostarosta Desítky odpovědný za kulturu a školství.

Projekt „Karel Čapek 130“ čítá několik kulturních akcí. Ještě v lednu pořádá Kotěrovo centrum architektury vzpomínkový večer na Karla a Josefa Čapka, který se připravuje v Trmalově vile.

V březnu bude slavnému spisovateli posmrtně uděleno čestné občanství Desítky.

Na duben je plánovaný nejen Sjezd spisovatelů, ale i jeho předvoj – diskuzní večer v Čapkově vile. Tématem bude význam a postavení antologie francouzská poesie nové doby nejen v rámci Čapkova díla, ale v kontextu celé české překladové literatury.

Na stejném místě bude v květnu zahájena Noc literatury pořádaná Českými centry ve spolupráci s kulturními instituty, ambasádami EU a MČ Praha 10. Chybět samozřejmě nemohou divadelní představení.

Zájemci se také v tomto roce budou moci několikrát podívat do vinohradské vily Karla Čapka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dějiny zemí Koruny české.

Štítky Karel Čapek, Praha 10, pieta, Karel Čapek 130, Praha, Slavín, vila, Josef Čapek, Starostové a nezávislí, Evropská unie, projekt, kultura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

"Desítka" uctí památku rodáka Karla Čapka. Letošní rok zasvětí významnému jubileu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.