Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Při rekonstrukci polikliniky v Praze 10 se našla historická mozaika

Rekonstrukce Polikliniky Malešice přinesla cenný objev. Při stavebních pracích byla odhalena skleněná mozaika s názvem „Růst – Příroda“, která je stará čtyřicet let. Autorkou kompozice je akademická malířka Magdaléna Cubrová. Mozaika bude v nejbližších dnech převezena do ateliéru restaurátorů ke konzervací. Poté bude instalována u hlavního vstupu do zdravotnického zařízení v Praze 10. Při přestavbě se pak našla ještě jedna mozaika, jejímž autorem je akademický malíř Dalibor Říhánek, který se na Pražskou Drbnu sám obrátil.

Mozaika byla ukryta za sádrokartonem v prostorách někdejší jídelny

Musím přiznat, že nález mozaiky nám trochu zkomplikoval harmonogram prací na rekonstrukci polikliniky,“ říká radní Prahy 10 pro investice Olga Koumarová (ODS). „Na druhou stranu jsme samozřejmě rádi, že na Desítce budeme moci vystavit další umělecký počin. Zažila jsem už nespočet rekonstrukcí a nález řady „pokladů“, aby se ale objevilo dílo staré desítky let, to nepamatuji,“ doplňuje radní.

Na mozaiku při bouracích pracích narazila dodavatelská společnost Subterra. Podle vedoucího projektu ze společnosti Subterra Josefa Herdy byla mozaika ukryta za sádrokartonovou předstěnou, a to v prostorách někdejší jídelny v prvním nadzemním podlaží. „Vedení polikliniky ji v 90. letech nechalo zakrýt, protože údržba plochy byla vzhledem k hygienickým nárokům na čistotu povrchů ve zdravotnických zařízeních příliš složitá,“ doplňuje Herda.

Ještě jeden nález...

Při přestavbě objektu se našla ještě jedna mozaika s názvem „Příroda a hygiena“. „O ní experti na umění věděli, jen nebylo jasné, kde přesně se v budově nachází. V souladu s původním záměrem bude součástí interiéru nové lékárny,“ říká Koumarová o kompozici, která pochází z přelomu 70. a 80. let a jejímž autorem je akademický malíř Dalibor Říhánek.

Mozaika byla provedena dílnami uměleckých řemesel pod vedením vedoucího dílny pana Tesaře. Tehdy byla vyhlášena soutěž v pražském Mánesu a já jsem vyhrál se svou kompozicí, která byla vystavena v lékárně, ta od Magdalény Cubrové pak v jídelně,“ uvedl pro Pražskou Drbnu Dalibor Říhánek.

Ukázka abstraktní tvorby, která nebyla zatížena ideologickým klimatem doby

První zmiňovaná mozaika „Růst – příroda“ má větší rozměry (460 centimetrů krát 135,5 centimetru) a je spíš abstraktního rázu. Podle restaurátorky Magdaleny Kracík Štorkánové se jedná o zdařilou ukázku monumentální muzívní tvorby v Československu na sklonku 70. let, která ale nebyla zatížena ideologickým klimatem doby.

Kompozice je inspirována přírodou: Je založená na bohaté škále barevných odstínů - paleta přechází od hluboké zelené a hnědé, přes krémové a popelavé tóny, oranžovou a žlutou až po pastelové tóny, nachovou a modř,“ dodává Kracík Štorkánová.

Rekonstrukce malešické polikliniky probíhá od roku 2019 a byla rozdělena do dvou etap. První proběhla v letech 2019 a 2020 a týkala se západního křídla objektu. Nyní se rekonstruuje východní křídlo a o prázdninách by mělo být zahájeno kolaudační řízení. Na přelomu tohoto a příštího roku by pak mohla začít poliklinika fungovat  v novém kabátě.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Praha 10

Štítky Praha 10, rekonstrukce, objev, mozaika, 20. století, historie, Praha, akademický malíř, obrazová kompozice, Drbna.cz, jídelna, Jozef Herda, Subterra, ODS, Lázeňská léčebna Mánes, zdravotnické zařízení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Při rekonstrukci polikliniky v Praze 10 se našla historická mozaika  |  Praha 10  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.