Na dlažbě Staroměstského náměstí se v pondělí ráno objevilo přes 24 tisíc křížů, které symbolizují zesnulé s covidem. Za akcí stojí hnutí Milion chvilek. Lidé začali ke křížkům spontánně připisovat jména svých blízkých, kteří právě na covid nebo s covdem zemřeli. Lidé, kteří na Staroměstské náměstí sami nemohou, se různými cestami pokoušejí o to, aby dostali jméno nebo kytku k jednomu z křížků.
V diskuzi k příspěvku na twitterovém účtu knihkupce a nakladatele Jiřího Padevěta jedna z uživatelek ve čtvrtek poprosila, zda by bylo možné, aby i za ni někdo položil kytky ke křížku za jejího zesnulého otce. „Jakou? Já Vám ji tam dám,“ ozval se bývalý předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Když ho uživatelka poprosila o jednu růži, odpověděl, že tam kytku během pátečního dne položí.
Žádosti se rozmnožili, a tak Miroslav Kalousek nakonec v pátek položil na Staroměstské náměstí růží pět. „Vašim blízkým jsem řekl, že ty růže jsou od Vás. Přijměte, prosím, moji upřímnou soustrast,“ napsal včera na twitter Kalousek.
Milé @marki13viden, @PECHanele @bohape, @DZrucka a milý @prazik80, Vašim blízkým jsem řekl, že ty růže jsou od Vás. Přijměte, prosím, moji upřímnou soustrast. pic.twitter.com/8TI7XWEJFk
— Miroslav Kalousek (@kalousekm) March 26, 2021
Záměrem organizátorů akce, při které byly v pondělí ráno nasprejovány na zem tisíce křížů, bylo znázornění toho, že čísla a statistiky ukazují na jednotlivé konkrétní osudy. Lidé začali ke křížkům, které symbolizují přes 24 tisíc zemřelých s covidem, připisovat jména svých zesnulých. „To jsem vůbec nečekal a dodalo to našemu happeningu úplně nový rozměr. Přiznám se, že mě to dostalo. Obrovsky silně to dokresluje jedinečnost každého jednoho z těch ztracených životů,“ uvedl pro Pražskou Drbnu předseda spolku Milion chvilek Benjamin Roll.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.