Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Úterý 10. září 2024  |  Svátek má Irma
Bez reklam

Podle statika mohly pád římsy v Lazarské způsobit i vibrace tramvají. Praha 1 nařídila na budově zabezpečovací práce

Pád římsy z budovy v pražské Lazarské ulici, který dnes usmrtil člověka na tramvajové zastávce, mohl být podle odborníka způsoben třeba vibracemi od tramvají v kombinaci například s korozí materiálu. Podobná neštěstí jsou většinou způsobena souběhem několika věcí, řekl statik Václav Losík. V objektu, z něhož kus římsy spadl, sídlí Pojišťovna VZP, podle níž byla budova nově zrekonstruovaná a řádně udržovaná.

V době tragického pádu římsy Prahou procházela silná bouřka s prudkým deštěm. Pád mohl být podle Losíka způsoben kombinací několika věcí. Mohou to být koroze, způsobená například zatékáním vody, nebo tepelné mosty. V kombinaci s vibracemi od jedoucích tramvají pak může podle statika část konstrukce spadnout.

Na každé konstrukci mají být prováděny pravidelné revizní prohlídky jednou za pět a jednou za deset let. Nicméně většina provozovatelů budov si to neuvědomuje a často k takovým prohlídkám vůbec nedochází," doplnil Losík. Zodpovědnost za podobné události většinou nese podle něj více lidí. V případě, že byly prováděny prohlídky, musely z nich podle statika vznikat zprávy. Odpovědnost za tragickou událost by se tedy odvíjela také od toho, co ve zprávách bylo. „Pokud se v nich tato závada uváděla, tak zůstává otázkou, kdo měl s informacemi ve zprávě dále pracovat," dodal statik.

Policisté, hasiči a záchranáři zasahovali v centru Prahy na zastávce Lazarská, kde na muže spadl kus římsy. Pokusili se ho resuscitovat, neúspěšně. Doprava byla na místě zastavena a ulice uzavřena. Hasiči pak z římsy odstranili dalších sto kilo...

Stavební úřad Prahy 1 podle mluvčí Karolíny Šnejdarové ihned poté, co se o nehodě dozvěděl, vyslal na místo svého pracovníka. „Mluvil na místě se správcem budovy a hasiči, provedl místní šetření, na základě kterého vydal bezpečnostní nařízení, respektive rozhodnutí o nutných zabezpečovacích pracích," uvedla. Dodala, že rozhodnutí odeslal úřad vlastníkovi budovy, na odbor dopravy a památkářům.

Mluvčí doplnila, že stavební úřady nedělají plošné či namátkové kontroly stavu budov, který je zodpovědností majitelů. „Každý vlastník objektu má povinnost udržovat stavbu v dobrém stavu dle stavebního zákona. Pokud má někdo obavu o technický stav některé z budov, může podat podnět na stavební úřad, který by měl následně na základě onoho podnětu provést místní šetření," doplnila Šnejdarová.

Budovu v Lazarské ulici vlastní Pojišťovna VZP, která je dceřinou společností Všeobecné zdravotní pojišťovny. PVZP po tragédii uvedla, že budova byla nově zrekonstruovaná a řádně udržovaná. Případem se zabývají policisté, kteří budou zjišťovat příčinu a okolnosti neštěstí včetně případných pochybení.

Podobné nehody se v Praze staly i v minulosti, například v červenci 2018 se v rekonstruovaném domě v Mikulandské ulici v centru města zřítila část budovy. Strop zavalil několik lidí, tři z nich utrpěli těžká zranění. Jedno z nejtragičtějších stavebních neštěstí posledních desetiletí v hlavním městě se stalo 2. října 2009, kdy se v Soukenické ulici v centru města zřítily stropy čtyř pater rekonstruovaného domu. V sutinách domu zahynuli čtyři dělníci.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Eva Hradilová

Štítky neštěstí, stavby, úmrtí, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podle statika mohly pád římsy v Lazarské způsobit i vibrace tramvají. Praha 1 nařídila na budově zabezpečovací práce  |  Praha 1  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.