Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Neděle 4. srpna 2024  |  Svátek má Dominik
Bez reklam

Další přesun petičního stánku u úřadu vlády. Tentokrát ho stěhovali na Klárov

Protivládní aktivisté kvůli opravám chodníku přesunuli svůj petiční stánek z ulice před Strakovou akademií na nedaleký Klárov. Podle mluvčí pražské Technické správy komunikací Barbory Liškové je důvodem přesunu údržba chodníku. Stánek vznikl poté, co policie násilím z místa na protější straně ulice v červnu vyvedla protivládního aktivistu Ondřeje Thora, který tam s několika přístřešky tábořil více než rok.

„Začaly tam práce na běžné údržbě chodníku," řekla Lišková. Dodala, že aktivisté stánek odstranili na základě dohody, podle zpravodajky ČTK jej pouze přestěhovali asi o 200 metrů na nedaleký Klárov.

Situace se tak vyřešila o poznání klidněji než v případě předchozího tábora aktivisty Thora, který na výzvy k vyklizení prostranství před úřadem vlády nereagoval ani poté, co tam mělo vzniknout staveniště pro rekonstrukci opěrné zdi Kramářovy vily. Nakonec ho museli spolu s dalším mužem v polovině června vyvést policisté, jeho sympatizanti obratem postavili nový stánek na druhé straně ulice.

Policisté dnes dopoledne rozpustili stánek dezinformátorů, který se nacházel v prostoru před Úřadem vlády. Zároveň zadrželi Ondřeje Thora, který ve stánku žil víc než rok. Město během čtvrtečního dopoledne zahájilo vyklízení místa. „V souvislosti...

Thor se poté, co ho policie propustila, podle svých vyjádření na sociálních sítích vydal na Slovensko, kde chtěl získat občanství. Před úřadem vlády před tím strávil více než rok a tvrdil, že tam bude tak dlouho, dokud nepodá demisi vláda premiéra Petra Fialy (ODS).

Kolem prvního Thorova přístřešku postupně vyrostly další stany, které při svých akcích využívali protivládní demonstranti. Aktivista se odkazoval na petiční zákon, podle kterého petiční stánek nepotřebuje žádné povolení, a odstranění tábora označil za protiústavní.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Eva Hradilová

Štítky thor, petice, stánek, úřad vlády, staveniště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Další přesun petičního stánku u úřadu vlády. Tentokrát ho stěhovali na Klárov  |  Praha 1  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.