Počasí dnes24 °C, zítra29 °C
Čtvrtek 20. června 2024  |  Svátek má Květa
Bez reklam

VIDEO, FOTO: Těžkooděnci rozpustili stánek dezinformátorů před úřadem vlády. Thora vyvedli v poutech

, aktualizováno 13. června 2024, 11:53

Policisté dnes dopoledne rozpustili stánek dezinformátorů, který se nacházel v prostoru před Úřadem vlády. Zároveň zadrželi Ondřeje Thora, který ve stánku žil víc než rok. Město během čtvrtečního dopoledne zahájilo vyklízení místa. „V souvislosti s vydaným stavebním povolením a prováděnou stavbou před Úřadem vlády, policisté vyzvali osoby nacházející se v místě záboru, aby z důvodu hrozícího nebezpečí újmy na zdraví opustily daný prostor,“ popsali policisté na síti X.

„V souvislosti s vydaným stavebním povolením a tudíž stavbou před úřadem vlády zhotovitel této stavby několikrát vyzval osoby nacházející se v prostoru záboru, aby místo opustily. Ti neuposlechli a z toho důvodu zhotovitel stavby požádal policii o součinnost," řekl na místě novinářům policejní mluvčí Richard Hrdina

„Policisté přijeli na místo, v tu dobu tam byli tři muži, kteří byli vyzváni, aby své petiční právo vykonávali na druhé části chodníku nebo na jiném místě. Nevyužili toho a z toho důvodu byli znovu vyzváni, aby místo opustili. Jeden muž z místa odešel dobrovolně, další dva, ročníky 1962 a 1993, byli na místě zajištěni a převezeni na místní oddělení Malá Strana k provedení dalších procesních úkonů," dodal Hrdina. 

V současné chvíli se celý petiční stánek na místě odklízí, každá z věcí je zaevidována a vše převezou do policejního skladu, aby se to zajištěným mohlo znovu vydat. „Na místě se nachází vybavení na přežití na ulici, jedná se o standartně vybavený ubytovací prostor," popsal Hrdina.

Oba muži se dopustili přestupku neuposlechnutí výzvy, hrozí jim za to pokuta až deset tisíc korun. Zadrženi budou podle Hrdiny několik hodin. 

Policisté budou na místě až do chvíle, kdy si místo převezme zhotovitel rekonstrukce a zahájí stavební práce. To by mělo být podle Hrdiny dnes. 

V případu petičního stánku naproti úřadu vlády nedošlo k očekávanému odklizení, dělníci ho ale dnes zakryli plotem. Přivezli mobilní kovové zástěny, které zakryli zelenou látkou. Ondřej Thor, který ve stánku žije víc než rok, dostal výzvu k...

Ondřej Thor se v ulici U Bruských kasáren usadil 17. května minulého roku. Thor pochází z Ústí nad Labem a než v polovině května usedl před budovu Úřadu vlády, učil děti bruslit. „Mým cílem bylo postavit v Ústí sportovní volnočasové centrum. Zkoušel jsem různé lidi, nevládní organizace a postupně jsem zjistil, že to prostě nepůjde. Rozhodl jsem se udělat skok sem do Prahy a počkat na demisi vlády,“ vysvětlil v červenci minulého našemu redaktorovi před Úřadem vlády Thor.

Už si převzal výzvu k vyklizení prostoru v únoru letošního roku, neuposlechl ji. Pražské Drbně sdělil, že stánek likvidovat nebude a bude se bránit soudně. Pokud mu město přece jen kemp zničí, přesune se přímo před Úřad vlády a bude držet hladovku. „Všechny jejich podněty a napadání jsou podřízeny petičnímu právu a tím pádem ústavě. Nemají kompetence a ni nárok mi cokoliv takového předkládat bez ohledu na to, jestli to je nebo není pravda," řekl Thor dříve.

Věc nejdřív řešila městská část Praha 1, po nařčení z podjatosti případ postoupila nadřízenému orgánu, tedy Magistrátu hlavního města Prahy. Včera pak kolem stánku postavili plot s cedulemi Zákaz vstupu na staveniště.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Tran Anh Tuan, Eva Hradilová

Štítky policie, Ondřej Thor, dezinformátoři, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO, FOTO: Těžkooděnci rozpustili stánek dezinformátorů před úřadem vlády. Thora vyvedli v poutech  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.