Počasí dnes22 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Svoboda zatrhl Praze 1 noční zákaz vjezdu. Jeho počínání je nezákonné, upozornila opozice

Jen jednu noc vydrželo nové opatření o zákazu vjezdu do části Starého Města v Praze 1. Nelíbilo se primátorovi Bohuslavoi Svobodovi, který opatření pozastavil a chce ho nechat přezkoumat. Podle zástupců Prahy Sobě ale na to nemá pravomoc. I když už totiž značky Technická správa komunikací zneplatnila přelepením, odbor magistrátu, pod který věc spadá, žádné takové rozhodnutí nezveřejnil.

První městská část značky se zákazem vjezdu mezi desátou večerní a šestou ráno nechala rozmístit ve čtvrtek 23. listopadu a v ten den je i uvedli v platnost. Jedná se o ulice Dlouhá, Králodvorská, Soukenická, Kozí, Pařížská, Břehová, Revoluční a Dvořákovo nábřeží.

Jak informovala v tiskové zprávě mluvčí Prahy 1 Karolína Šnejdarová, zákaz platí pro všechna motorová vozidla mimo dopravní obsluhy, tedy rezidenty nebo taxi. Důvodem je rušení nočního klidu ze strany turistů. Za porušení zákazu hrozí bloková poktua až dva tisíce korun, ve správním řízení 1500 až 2500.

Praha 1 zakázala v noci vjezd do velké části Starého Města, chce omezit hluk

Radnice Prahy 1 nechala nainstalovat značky zakazující vjezd do velké části Starého Města mezi desátou večerní a šestou ráno. Cílem je omezit hluk, který v noci ruší místní obyvatele. Přijaté opatření fakticky zahrnuje celou oblast mezi...

V pátek ráno se ale k věci vyjádřil primátor Bohuslav Svoboda a (ODS) a uvedl, že vedení hlavního města o zákazu nikdo oficiálně neinformoval. „Důrazně požaduji po starostce a radním pro dopravu Prahy 1 vysvětlení jejich konání. Není akceptovatelné, aby se takto zásadní rozhodnutí Pražané a zástupci Prahy dozvídali z médií,“ napsal Svoboda na svém účtu na platformě X.

„Uznávám autonomní práva městských částí, ale jsem proti nesystémovým krokům"

Ve stejný den se konal i sněm starostů, na kterém svoje námitky probral právě i se starostkou první městské části Terezií Radoměřskou (TOP 09). Tam jí oznámil, že magistrát zákaz pozastaví a celou věc nechá přezkoumat.

„Každé rozhodnutí veřejné správy musí být zodpovědné a hlavně učiněné v souladu s pravidly. U nočního zákazu vjezdu do centra Prahy mám pochyby, proto jsem nechal rozhodnutí přezkoumat a na tuto dobu nařízení pozastavit,“ napsal později Svoboda na svém účtu.

„Navíc musím zdůraznit, že uznávám autonomní práva městských částí, ale jsem proti nesystémovým krokům, témata jako omezení vjezdu je třeba řešit v rámci celého hlavního města,“ doplnil primátor.

Jak ale uvedla Šnejdarová, vedení městské části problém projednávalo už od letošního června, veřejnou vyhlášku vyvěsili 26. července a opatření obecné povahy vydali 20. září. Technická správa komunikací pak měla čas do 30. listopadu značky rozmístit.

„Buď hodlá překročit své kompetence, nebo netuší, co říká"

Značky začali přelepením zneplatňovat hned v pátek večer, na to ale podle radního Prahy 7 pro dopravu Pavla Zelenky (Praha Sobě) nemá primátor žádnou pravomoc. „Dopravní značení stanovuje příslušný silniční správní úřad, v tomto případě Praha 1. Jde o orgán státní správy a ani primátor za něj nemůže rozhodovat, takže buď hodlá překročit své kompetence, nebo netuší, co říká,“ upozornil Zelenka na svém účtu X.

Dodal, že ani nadřízený orgán silničního správního úřadu Prahy 1 odbor pozemních komunikací magistrátu žádné takové opatření nevydal. Na úřední desce tohoto odboru skutečně k pátku 24. listopadu žádné takové oznámení vyvěšeno nebylo.

Mluvčí Technické správy komunikací Barbora Lišková ale ČTK potvrdila, že společnost dostala pokyn značky přelepit. „Z pokynu nadřazeného silničního správního úřadu jsme zahájili zneplatnění značení po dobu přezkumu," řekla Lišková. Od koho přesně ale rozhodnutí šlo nesdělila. 

S počínáním magistrátu nesouhlasí opoziční strany Prahy 1. „Praha 1 Sobě a Zelení považují jednání primátora Svobody ve věci "zneplatnění" zákazových značek za nezákonné, proto Pavel Čižinský podává trestní oznámení a zároveň požádá SSÚ o zjednání nápravy,“ uvedl na Facebooku zastupitel Prahy 1 Filip Lachmann (Praha 1 Sobě).

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Filip Lachmann

Štítky zákaz vjezdu, Praha 1, magistrát, Svoboda, značky, Čižinský, Lachmann, trestní oznámení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Na yt Mudr Jan Hnízdil Světu vládnou psychopati, více píšu ve vláknech diskusí. Proti vražedné lichvářské zbrojařské válečnické překupnické nenasytné mafii převlečených soudruhů soukmenovců se musí spojit, mluvit spolu, začít uklízet od obcí, starostů které lidé znají, chodit ke všem volbám říct mafii a dost ! Všichni lidé, aktivisté, ekologové, Grety, vědci, sportovci, ženy, mladí, staří rockeři vzpomenout na heslo Make Love not war ! Podepište petici Voda je život pravda o vodě, seznamte se s Holešovskou výzvou, přijďte ke všem volbám nevynechat žádnou příležitost poslat mafii do jejího mafiánského pekla.

Sobota, 25. listopadu 2023, 07:07Odpovědět

Svoboda zatrhl Praze 1 noční zákaz vjezdu. Jeho počínání je nezákonné, upozornila opozice  |  Praha 1  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.