Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Praha v nové kampani varuje turisty před pouličním focením s hady a dalšími zvířaty

Během úterka se v ulicích Prahy začnou objevovat nové plakáty, které mají zahraniční i domácí turisty varovat před pouličními atrakcemi se zvířaty. Převážně cizinci lákají na fotky se sovami nebo hady, zvířata při takovém zacházení ale trpí. Vedení města přemýšlí i o tom, že zvířata k podobným aktivitám, žebrání i pouličnímu hraní zakáže úplně.

„Tento fenomén ničí dobré jméno Prahy v zahraničí"

Kampaň je už třetí podobnou v řadě, město se ve spolupráci s Prague City Tourism snaží poučit turisty o chování v hlavním městě. Tentokrát je to právě pořizování fotek se zvířaty v centru. „Má za cíl varovat turisty před atrakcemi, kde jsou zneužívána volně žijící zvířata. Jsou to osoby, které provozují tuto nekalou činnost, kdy mají ve svém držení volně žijící zvířata, často podléhající mezinárodní ochraně,“ vysvětlil na tiskové konferenci Jiří Pospíšil (TOP 09), náměstek primátora pro oblast cestovního ruchu, kultury a péče o zvířata.

Převážně cizinci postávají v turisticky oblíbených částech města jako je Celetná nebo poblíž Karlova mostu, v ruce mají hada nebo další zvíře a kolemjdoucím nabízejí, že si je mohou dát kolem ramen. Za fotografie pak od nich inkasují peníze. 

„Když jdete po Staroměstském náměstí a vidíte nějakého eskamotéra s hadem, tak je to něco, co neočekáváte v prémiové destinaci v Evropě. Spíš někde daleko na východ. Tak tento fenomén ničí dobré jméno Prahy v zahraničí a v cestovním ruchu," uvedl ředitel Prague City Tourism František Cipro

Podvodník fotil turisty s hadem. Když přijeli strážníci, utíkal ho schovat do tašky

Pražští strážníci zachránili v neděli dalšího týraného hada týraného jednoho z podvodníků, který zvíře choval jako prostředek k vydělávání peněz. Muž dával turistům hada kolem krku a fotil je s ním. Jeho výmluvy, že se nic nestalo, protože právě...

„Je to fakticky týrání zvířete"

Plakáty velikosti A2 umístí na desítky reklamních ploch, které město spravuje, neplatí za ně tedy komerční nájem. „Turisty upozorní na to, že jejich fotka se sovou, hadem, hrdličkou či jiným zvířetem je pro to zvíře utrpení. Je to fakticky týrání zvířete, které je ve stresu, v nevhodných podmínkách,“ sdělil Pospíšil.

Jsou vytištěny v anglické i české verzy, i když podle Pospíšila domácí turisté tomuto lákadlu tolik nepodléhají.

V boji proti produkcím se zvířaty město spolupracuje s městskou policií a Českou inspekcí životního prostředí. „Máme pracovníky, kteří dokáží zvířata druhově zařadit a posoudit legálnost jejich držení. Poskytují proto městské policii součinnost. Zvířata i přebírají a transportují do dalších zařízení,“ popsal Jan Klapuš, ředitel odboru ochrany přírody, lesa a CITES České inspekce životního prostředí.

Pražští strážníci odebrali z pouličních produkcí další tři exotické hady

Nepoučitelní majitelé hadů, kteří za focení se zvířaty v centru Prahy vybírají od turistů peníze, se vrátili do ulic. Sotva jim strážníci koncem června odebrali krajtu královskou, vzali tam další tři hady. I o ty ale brzy přišli.

Pospíšil chce zvířata na produkcích zakázat kompletně

Když strážníci vidí podobné aktivity, mají právo zvíře zajistit. Pak je izolováno a umístěno do speciální péče. Poté může být uložena správní pokuta nebo je vedeno řízení o odebrání zvířete.

„I přes nedokonalost české legislativy se v extrémních případech daří zvířata odebírat a řešit jejich vlastnictví. Je to velmi složité,“ řekl Pospíšil.

Dodal, že se zabývá i případy, kdy zvířata využívají žebráci a hudebníci. Jedná i o možnosti, že zvířata budou u jakékoliv produkce v Praze zakázána. „A bude jedno, jestli je to zvíře k selfíčku nebo pouze leží u harmonikáře. Je to prostředí, které pro zvíře není vhodné,“ uzavřel Pospíšil. Na řešení se zatím odborníci dívají z právního hlediska.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Městská policie hlavního města

Štítky turisté, zvířata, městská policie, kampaň, Česká inspekce životního prostředí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mirek Sekera

Tak tohle se deje v Praze několik desítek let a teď to začlo vadit. Děje se to i v jiných městech ČR. Obce,města s tím NIC nedělají. Pokutovat nemá cenu,stejně to nikdo z nich nezaplatí. Zvíře sebrat a bude klid,jinak se tohoto nešvaru města nezbaví.

Úterý, 1. srpna 2023, 17:03Odpovědět

Hana N

Paní Hradilovou sice šéfka samolibě pochválila, jak je dobrá, ale pravopis se dosud nedoučila. A informace také neumí podat úplně správně. Verze je podle vzoru růže.

Úterý, 1. srpna 2023, 06:26Odpovědět

Praha v nové kampani varuje turisty před pouličním focením s hady a dalšími zvířaty  |  Praha 1  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.