Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Chci zůstat zdravá. Mám toho ještě hodně před sebou, říká Michaela Hrubá před svými prvními závody v sezóně

Pro Michaelu Hrubou to nebyl jednoduchý rok. Mladá česká výškařka se dlouho zotavovala ze zranění. Teď se ale vrací v plné síle i lepší náladě a je připravena na své první závody letošní sezóny. Ty se uskuteční už tuto sobotu na pražské Julisce.

V sobotu tě čekají první větší závody po zranění. Jak se cítíš a jak si na ně věříš?
Cítím se dobře, ale přeci jen to jsou mé první závody letošní letní sezóny, takže nevím, co očekávat. Když budu mít dobrý pocit z rozběhu, odrazu a celkově z celých skoků, budu ráda. Na těchto základech se následně dají přidávat centimetry.

Stále čelíš nějakým odezvám po zranění, nebo jsi kompletně fit a 100% připravena?
Konečně trénuji bez úplné bolesti kolene i kotníku. Je radostné po tak dlouhé době odcházet z tréninků s vědomím, že zdraví drží. Za to bych chtěla poděkovat hlavně mým trenérům a fyzioterapeutům, kteří odvedli kus skvělé práce.

Když si zmínila trenéry, necelý rok spolupracuješ i s Jaroslavem Bábou, velkým jménem české atletiky. Jak vám to funguje?
S Jardou se postupně snažíme o úpravu rozběhu a předěláváme různé drobnosti, které by mi mohly pomoci se přenést přes vyšší výšky. Třeba i nad úroveň osobního rekordu. Řešíme spolu hlavně technické věci. Mým hlavním trenérem však zůstává František Ptáčník, jehož techniky se ideálně doplňují s novými průpravnými cvičeními, které do hry přináší Jarda.

Jak se obecně proměnila tvá příprava?
Změnila se celá má tréninková skupina a začala výrazná spolupráce s fyzioterapeutem Jakubem Kmeťkem. Skoro celý podzim jsem vždy dopoledne standardně absolvovala atletický trénink se skupinou a trenérem Ptáčníkem a každý druhý den odpoledne jsem cvičila s Jakubem. Pochopitelně nechyběla ani nutná regenerace. „Chci zůstat zdravá a pokračovat v práci. Mám toho ještě hodně před sebou.“

A když to vztáhnu na předzávodní období?
V předzávodním období jsme se v technice zaměřili hlavně na rozběh a následně na drobnosti, jako je například postavení špičky na odrazové noze, odklon levého ramena nebo pozice ruky při odrazu.

Jak se tě dotkly změny a omezení. Postihla opatření tvůj trénink?
V mém případě nebyl COVID-19 žádnou překážkou v plynulosti tréninku. Jediná omezení panovala na zahraničních soustředěních, ale zvládli jsme natrénovat i v Česku. Začátek sezóny se však posunul o jeden až dva měsíce oproti předchozím rokům.

Karanténní opatření tak zrušila i tvé tréninky v Jihoafrické republice.
Je to tak. Do Jihoafrické republiky jsme s tréninkovou skupinou „utekli“ těsně před všemi těmi omezeními, ale bohužel jsme se museli po necelých dvou týdnech vrátit. Týden jsme byli v karanténě v Česku a pak pokračoval trénink v Praze. Členové VSC mohli trénovat v omezeném počtu v přetlakové hale na Strahově, odpoledne následovala regenerace a pak jsem měla volno.

Jak si své volno trávila?
Po dlouhé době jsem měla více času na výlety do přírody po Česku. Zabývala jsem se ale i věcmi do školy a pak taková ta klasika v podobě sledování seriálů.

Jak vnímáš odložení Tokia? Je to pro tebe výhoda, aby si mohla více natrénovat?
Přesně tak. Jsem asi jeden z mála sportovců, kterému odložení vyhovuje. Rok je velmi dlouhá doba a dá se za tento čas vychytat spousta detailů. Minulý podzim a letošní rok jsme udělali kus práce, která je momentálně vidět na mé trénovanosti. Myslím, že příští rok zvolíme podobný koncept přípravy. Navíc budeme mít několik vrcholných akcí už v halové sezóně, kde můžeme zkusit vyladění formy. Celá práce by měla vrcholit právě za rok v Tokiu.

Když se vrátím k sobotním závodům na Julisce. V čem jsou pro tebe speciální a myslíš, že je to ideální příležitost k návratu na scénu?
Pro nás atlety jsou obecně tyto závody speciální v tom, že se jedná o klubové závody, což není v atletice tak časté. Pro mě jsou to ale spíše závody zkušební – vrcholem letošní sezóny bude Mistrovství České republiky, které se bude konat začátkem srpna. Tam by měla vrcholit má sportovní forma.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Foto Dan Vojtech/Red Bull Content Pool

Štítky sport, Michaela Hrubá, rozhovor, skok do výšky, Red Bull, úraz, trénink, Juliska, Česko, trenér, Jaroslav Bába, František Ptáčník, Jihoafrická republika, Tokio

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chci zůstat zdravá. Mám toho ještě hodně před sebou, říká Michaela Hrubá před svými prvními závody v sezóně  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.