Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Sparta v Ďolíčku remizovala s Pardubicemi. Slavia porazila Zlín a je krok od titulu

Fotbalisté pražské Slavie po obratu zvítězili v 28. kole první ligy nad Zlínem 2:1, zvýšili svůj náskok v čele tabulky na 18 bodů a jsou krok od třetího titulu po sobě. Získat jej mohou už v neděli. "Ševce" poslal v Edenu do vedení v sedmé minutě z penalty Roman Potočný, ale v 29. minutě srovnal Nicolae Stanciu a v 50. minutě otočil skóre ve prospěch obhájce trofeje Jan Kuchta. Hráči Sparty ve 28. kole první ligy ztratili dvoubrankové vedení a v pražském Ďolíčku na hřišti pardubického nováčka pouze remizovali 2:2.

Slavia jako jediná dál drží neporazitelnost v ligové sezoně. Svou rekordní šňůru bez prohry v nejvyšší soutěži protáhla už na 40 utkání a vyrovnala i nejlepší československou sérii v podání Sparty z let 1943 až 1946. Zlín v posledních pěti kolech nebodoval a zůstal třináctý.

Trenér Slavie Trpišovský opět vsadil na rozestavení s třemi stopery a oproti víkendovému utkání v Liberci vrátil do sestavy opory Bořila, Zimu, Provoda či Kuchtu. "Červenobílí" podle očekávání začali aktivně. Ve čtvrté minutě pálil Masopust do brankáře Dostála a neprosadil se ani z dorážky Tecl.

Chvíli nato překvapivě otevřeli skóre "Ševci". Poznar nejprve vystřelil do brankáře Koláře, poté ho fauloval Bořil a rozhodčí Ginzel nařídil penaltu. Potočný z pokutového kopu nezaváhal a poslal domácího gólmana na opačnou stranu. Slavia v lize inkasovala po pěti zápasech.

Pražané pak měli převahu a v 29. minutě srovnali. Tecl na hranici vápna přiťukl míč nabíhajícímu Stanciuovi a ten ze strany prostřelil Dostála. Připsal si už 11. gól v ligové sezoně.

V závěru poločasu sudí Ginzel po poradě s videorozhodčím dvakrát v krátké době odvolal původně nařízenou penaltu pro Slavii. V 39. minutě nejprve zrušil pokutový kop a navíc červenou kartu pro Cedidlu za údajný faul na Tecla, poté vzal zpět své rozhodnutí, když si Vraštil při odkopu nastřelil ruku.

Pět minut po přestávce už Pražané otočili stav. Kuchta nejprve trefil tyč a Stanciuovu dorážku obránci zblokovali. Balon se pak odrazil i od gólmana Dostála a Kuchta je přece jen doklepl do sítě. V ligovém ročníku skóroval už potřinácté a upevnil si vedení v tabulce kanonýrů.

Hosté po obratu nerezignovali a v 66. minutě měli obrovskou šanci na vyrovnání. Po centru z levé strany nejprve Poznar hlavičkoval do tyče a dorážky z hranice malého vápna pak poslal nad. Na opačné straně mohli v závěru krátce po sobě pojistit tři body střídající Van Buren a Oscar, ani jeden z nich ale neuspěl.

Slavia Praha - Fastav Zlín 2:1 (1:1)

Branky: 29. Stanciu, 50. Kuchta - 7. Potočný z pen. Rozhodčí: Ginzel - Dresler, Antoníček - Julínek (video). ŽK: Kačaraba - Vraštil. Bez diváků.

Slavia: O. Kolář - Kúdela, Kačaraba (74. Van Buren), Zima - Masopust, Traoré (64. Holeš), Stanciu (74. Hromada), Provod, Bořil - Tecl (46. Ševčík), Kuchta (81. Oscar). Trenér: Trpišovský.

Zlín: Dostál - Cedidla, Simerský, Procházka - Fantiš, Hlinka (87. Janošek), Vraštil (79. Janetzký), Čanturišvili - Dramé (70. Jawo), Poznar (87. Toutou), Potočný (80. Matejov). Trenér: Páník.

Letenští nevyhráli třetí z posledních čtyř utkání v nejvyšší soutěži a zůstali třetí o bod za Jabloncem, který však odehrál o zápas víc. Venku v lize Sparta nezvítězila dokonce počtvrté za sebou. Pardubice protáhly sérii bez porážky na tři kola a posunuly se na sedmé místo neúplné tabulky.

V úvodu prvního poločasu se nejprve prosadil sparťan Tomáš Wiesner, na jeho konci pak z penalty Dávid Hancko. Domácí však po změně stran snížili zásluhou Jana Jeřábka a v 75. minutě Cadu z pokutového kopu zařídil dělbu bodů.

Do sestavy Sparty se vrátil obránce Hancko. Naopak kvůli zranění vypadli Ladislav Krejčí mladší a stoper Ondřej Čelůstka, takže nedošlo na souboj s jeho bratrem Tomášem, který nastoupil v základní jedenáctce Pardubic.

Už ve čtvrté minutě domácí brankář Letáček vyrazil Polidarovu střelu z vápna. Sparťané přetavili úvodní aktivitu ve vedoucí gól o tři minuty později. Hložek v šestnáctce přihrál za sebe na Wiesnera, jenž navázal na vítěznou trefu z nedělního ligového duelu se Slováckem. Pražané skórovali venku v lize po třech zápasech.

Pardubice mohly vzápětí odpovědět, ale Ewerton z přímého kopu nezamířil přesně. Vedení Letenských málem navýšil Hancko, ale jeho výpad z obrany skončil těsně vedle. Wiesner zase poté před brankou nedosáhl na Plavšičovu nahrávku.

V závěru poločasu hosté přidali druhou branku. Ewerton při snaze o odkop ve vlastním vápně udeřil do obličeje přibíhajícího Polidara a rozhodčí Zelinka po zhlédnutí opakovaných záběrů nařídili pokutový kop, přestože se nezdálo, že by ze strany brazilského záložníka šlo o úmysl. Letáček sice vystihl směr Hanckovy střely, ale nestačil na ní.

Pardubice snížily čtyři minuty po přestávce. Kapitán Jeřábek vystihl špatnou rozehrávku gólmana Nity a pohotově ho z velké dálky přeloboval. Sedmatřicetiletý defenzivní záložník zaznamenal druhou trefu v nejvyšší soutěži. Domácí ožili a hnali se za vyrovnáním, jenže Solil po standardní situaci napálil zblízka tyč a Jeřábkovo zakončení z voleje vyškrábl Nita.

Východočeši se nakonec druhé branky dočkali. V 73. minutě odpískal Zelinka penaltu pro Pardubice po údajném faulu Wiesnera na Tomáše Čelůstku, i když z opakovaných záběrů bylo patrné, že ke kontaktu vůbec nedošlo. Pokutový kop s přehledem proměnil Cadu.

Na opačné straně okamžitě zahrozil střídající Ladislav Krejčí starší, ale 150. ligový start gólem neozdobil. Více šancí si v závěru vytvořily Pardubice, Hlavatý ani střídají Huf však skóre neotočili.

Sparta nenavázala na podzimní výhru 2:0 nad Pardubicemi. Nováček soutěže v roli domácího týmu v Ďolíčku bodoval ve dvanáctém ze 14 duelů.

FK Pardubice - Sparta Praha 2:2 (0:2)

Branky: 49. Jeřábek, 75. Cadu z pen. - 7. Wiesner, 44. Hancko z pen. Rozhodčí: Zelinka - Nádvorník, Dobrovolný - Adámková (video). ŽK: Ewerton - Souček, Wiesner. Bez diváků.

Pardubice: Letáček - Cadu, Čihák, Toml, T. Čelůstka (86. Sláma) - Jeřábek (83. I Sang-hjok) - Tischler, Solil, Hlavatý, Ewerton (62. Kostka) - Černý (62. Huf). Trenér: Novotný.

Sparta: Nita - Sáček, Vitík, Hancko, Polidar - Wiesner (76. Ladislav Krejčí I), Pavelka, Souček (60. Trávník), Dočkal (76. Karabec), Plavšič (86. Karlsson) - Hložek. Trenér: Vrba.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto SK Slavia Praha

Štítky fotbal, sport, Zlín, Slavia, Pardubice, Sparta, Praha, AC Sparta Praha, SK Slavia Praha, FK Pardubice, FC Fastav Zlín, Jan Kuchta, Roman Potočný, Tomáš Wiesner, Nicolae Stanciu, Dávid Hancko, Ďolíček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sparta v Ďolíčku remizovala s Pardubicemi. Slavia porazila Zlín a je krok od titulu  |  Fotbal  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.