Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Sparta porazila Karvinou 3:1 a vrací se do čela ligy

Fotbalisté pražské Sparty porazili v šestém kole první ligy nováčka z Karviné 3:1. Obhájce titulu v sezoně nejvyšší soutěže stále nenašel přemožitele, popáté zvítězil a vrátil se do čela tabulky o skóre před městského rivala Slavii, která dnes remizovala v Jablonci 1:1. Slezané nevyhráli páté kolo za sebou, z toho počtvrté prohráli, a jsou dvanáctí.

Slavia remizovala v Jablonci 1:1 a poprvé v sezóně ztratila body

Fotbalisté pražské Slavie v šestém kole první ligy jen remizovali v Jablonci 1:1 a poprvé v sezoně nejvyšší soutěže nezvítězili. Domácí poslal na začátku 44. minuty do vedení Dominik Pleštil, tři minuty po změně stran srovnal bývalý obránce...

Triumf letenského celku zařídili v prvním poločase Adam Karabec a Matěj Ryneš, v 57. minutě oslabil domácí po červené kartě autor první branky. V 82. minutě zdramatizoval duel Rajmund Mikuš, domácí ale uklidnil David Pavelka třetím gólem. Sparta zvítězila po třech soutěžních zápasech a ideálně se naladila na čtvrteční domácí odvetu závěrečného 4. předkola Evropské ligy s Dinamem Záhřeb, v níž bude dohánět ztrátu 1:3.

V desátém soutěžním utkání po sobě hnala Spartu vyprodaná Letná (16.256 fanoušků). Pražané nastoupili poprvé v soutěžním ročníku ve výroční sadě černých dresů k jubilejní 130. sezoně. Dánský trenér Sparty Brian Priske udělal oproti čtvrtečnímu duelu v Záhřebu šest změn v sestavě, premiérově v sezoně nejvyšší soutěže hrál od začátku Karabec. Naopak kapitán Krejčí chyběl kvůli vyloučení z minulého kola v Teplicích.

Domácí čekali na úvodní trefu necelých šest minut. Sadílek přiťukl míč do běhu Karabcovi a dvacetiletý záložník nekompromisní ranou pod břevno otevřel skóre. V lize se zapsal mezi střelce poprvé od loňského listopadu.

Poté se hrálo bez výrazných šancí, v 25. minutě Birmančevič postupoval z levé strany a brankář Ciupa vyrazil jeho střelu na břevno. O chvilku později udeřili Letenští podruhé. Pešek se prodral do vápna, jeho přízemní zakončení Ciupa vyrazil, ale na Rynešovu dorážku nestačil. Dvaadvacetiletý záložník zaznamenal první ligový gól za Spartu, předchozí tři zásahy v nejvyšší soutěži si v minulé sezoně připsal v dresu Hradce Králové.

Ve 54. minutě Karabec udeřil loktem do obličeje Žáka a od sudího Machálka uviděl žlutou. Po intervenci videorozhodčího Starého a zhlédnutí opakovaných záběrů však Machálek sparťanského záložníka vyloučil. Pražané ve druhém kole po sobě obdrželi červenou, Karabec premiérově v ligové kariéře.

Hosté se začali tlačit dopředu, Sparta však navzdory oslabení mohla skórovat potřetí. V 67. minutě Sejk vystihl špatnou zpětnou přihrávku Mikuše a postupoval na branku, jenže Ciupu neprostřelil. Stejně dopadl o něco později i Peškův pokus.

Ligový nováček se dlouho nedostal k přímému ohrožení domácí branky. V 82. minutě ale centr střídajícího Bartla z pravé strany propadl až k nikým nehlídanému Mikušovi a slovenský hráč propálil Vindahla. V ročníku nejvyšší soutěže šlo o jeho třetí zásah.

V 87. minutě si domácí definitivně zajistili tři body. Střídající Vydra se zbavil Mikuše, dostal se do vápna a nahrál Pavelkovi, jenž s pomocí odrazu od tyče stejně jako Karabec skóroval v lize poprvé od loňského listopadu. Letenští mají se 17 góly nejlepší ligový útok.

Sparta zdolala v lize Karvinou posedmé za sebou. Slezané venku v nejvyšší soutěži poosmé v řadě prohráli.

Hlasy trenérů po utkání:

Brian Priske (Sparta): „Naprosto zasloužené vítězství, kvůli Karabcově červené kartě jsme si to ale zkomplikovali víc, než jsme měli. Do té chvíle jsme měli utkání naprosto pod kontrolou. Karabec předvedl velmi dobrý výkon, potěšil mě. Pak ale udělal velmi špatné rozhodnutí, jehož bude litovat."

Tomáš Hejdušek (asistent trenéra Karviné): „V prvním poločase jsme byli od začátku možná moc pasivní, napadali jsme moc nízko. Chtěli jsme tady co nejdéle vydržet bez obdržené branky, bohužel opak byl pravdou, v šesté minutě jsme inkasovali. Sparta nám pomohla červenou kartu, šli jsme do jiného rozestavení, hráli jsme na dva útočníky. Podařilo se nám dát branku, škoda ale, že potom dostaneme gól na 1:3. Zápas byl definitivně hotový."

Sparta Praha - MFK Karviná 3:1 (2:0)

Branky: 6. Karabec, 27. Ryneš, 87. Pavelka - 82. Mikuš. Rozhodčí: Machálek - Váňa, Antoníček - Starý (video). ŽK: Bartl (Karviná). ČK: 57. Karabec (Sparta). Diváci: 16.256.

Sparta: Vindahl - Vitík, Sörensen, Gomez - Pešek (86. Kairinen), Sadílek, Pavelka, Ryneš, Karabec, Birmančevič (62. Vydra) - Olatunji (46. Sejk). Trenér: Priske.

Karviná: Ciupa - Krčík, Bederka, Svozil - Mikuš, Čavoš (76. Málek), Žák (66. Akinyemi), Ražnatovič (46. Soukeník) - Memič, Ezeh (66. Doležal), Papalelé (46. Bartl). Trenér: Luhový.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto AC Sparta Praha

Štítky sport, fotbal, Sparta, Karviná, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sparta porazila Karvinou 3:1 a vrací se do čela ligy  |  Fotbal  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.