Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Slavie opanovala finále poháru a bere vítězství na hřišti i v hledišti

Dnešní 306. derby mezi pražskými S dopadlo lépe pro Slavii. Slavia Praha porazila Spartu na jejím hřišti 2:0 a stala se tak vítězem domácího poháru MOL Cupu pro letošní sezónu, což jí zajistilo 1,5 milionu korun a účast ve 3. předkole kvalifikace Evropské ligy pro sezonu 2023/2024. Kromě fotbalu byla k vidění také výborná divácká kulisa. Vzhledem k tomu, že oba kluby dostaly k dispozici necelých 6300 vstupenek, mohly se fanouškovské tábory plně prezentovat choreografiemi, čehož využívali spíše hostující Slávisté.

První půle gól nepřinesla

Během první půle měli více ze hry spíše Slávisté, kteří poprvé zahrozili už v šesté minutě utkání, kdy střelu Václava Jurečky zlikvidoval domácí brankář Matěj Kovář. Další šanci měl Jurečka o tři minuty později, kdy ale nevyužil brejk po hrubce kapitána Sparty Ladislava Krejčího.

V 16. minutě David Jurásek málem překvapil brankáře Sparty střelou z téměř nulového úhlu. První gól finále nepadl ani po vyložené šanci Slávisty Taorého, kterého však vychytal Kovář.

Ve 32. minutě pískali příznivci Slávie na Sparťana Kuchtu, který skluzem fauloval Douděru a za svůj zákrok byl oceněn žlutou kartou. Právě Kuchta se ocitl v zajímavé pozici ve 42. minutě, kdy se jeho střela odrazila ke Krejčímu, který však zakončil velmi nepřesně.

Ještě před odchodem do kabin padla žlutá karta také na straně Slavie. Za faul na Lukáše Sadílka dostal žlutou Oscar Dorley.

Ve druhé půli se Slavie trefila dvakrát

Po návratu ze šaten Slavia útočila na bránu, za níž byla tribuna zaplněná velmi aktivními fanoušky v jednotných tričkách s nápisem „Sešívaná invaze“. Fotbalisté v červeno-bílém si stejně jako v první půli tvořili další šanci a to se jim vyplatilo. V 59. minutě se míč po rohu Christose Zafeirise odrazil k Davidu Douděrovi, který ho uklidil do sparťanské brány a Slavia vedla 1:0.

Douděra udeřil znovu jen o pět minut později, i když nejspíš ne tak, jak by chtěl. V 64. minutě centroval do vápna, kde míč Martin Vitík odehrál do zad svého spoluhráče Filipa Panáka, od něj se pak snesl za Matěje Kováře a Slavia vedla 2:0.

V 67. minutě uviděl žlutou kartu za protesty Ladislav Krejčí. O šest minut později dostal žlutou za protesty pro změnu Slávista Mick van Buren.

Sparťané měli ojedinělou velkou šanci v 78. minutě, kdy míč po Krejčího hlavičce tancoval na brankové čáře za Kolářovými zády, tu však nepřekročil. O minutu později dostal Casper Höjer žlutou kartu za faul ve středu hřiště.

Do konce utkání už gól nepadl a Slavia tak zvítězila nad Spartou 2:0.

Slávisti vyhráli i na tribunách

Stejně jako na hřišti byli lepší Slávisté, i jejich fanoušci na tribunách vyšli ze souboje se svými letenskými rivaly vítězně, stejně to na tiskové konferenci po utkání zhodnotil i trenér Slavie. „Není nic cennějšího než vyhrát trofej v takové atmosféře, to je prostě slast. Je mi strašně líto fanoušků, kteří se sem nedostali. Kdyby byla kapacita několikanásobně větší, možná tu bude i tak plno,“ řekl na tiskovce po zápase Jindřich Trpišovský

Během utkání se fanoušci sešívaných prezentovali několika celotribunovými choreografiemi doplněnými o pyrotechniku. Letenští měli celotribunové choreo pouze jedno a výhodu domácího prostředí nevyužili.

Do hlediště se dostalo 17 037 diváků, kteří vytvořili atmosféru hodnou finále domácího poháru mezi dvěma aktuálně nejlepšími českými kluby.

„Atmosféra byla skvělá. Věřím, že si to lidé užili. Oba tábory odvedly skvělou práci. Věřím, že i toto se zaslouží o dobrou publicitu českého fotbalu,“ řekl na pozápasové tiskové konferenci kouč Sparty Brian Priske.

VIDEO: Tisíce fanoušků Slavie prošly Prahou na dnešní derby se Spartou

Tisíce fanoušků pražské fotbalové Slavie dnes odpoledne prošly městem z náměstí Republiky na Letnou, kde dnes v sedm hodin večer začíná finále domácího poháru, které se odehraje právě mezi pražskými S. Derby pražských S je největším fotbalovým...

Sparta Praha - Slavia Praha 0:2 (0:0)

Branky: 59. Douděra, 64. vlastní Panák. Rozhodčí: Černý - Nádvorník, Hájek - Petřík (video). ŽK: Kuchta, Ladislav Krejčí II, Höjer - Oscar, Van Buren. Diváci: 17 037.

Sparta: Kovář - Vitík (80. Pavelka), Panák, Ladislav Krejčí II - Wiesner (80. Goljan), Kairinen, Sadílek (68. Laci), Zelený (68. Höjer) - Karabec, Haraslín (60. Daněk) - Kuchta. Trenér: Priske.

Slavia: Kolář - Holeš, Ogbu, D. Jurásek (86. Hromada) - Douděra, Oscar, Traoré (54. Zafeiris), Schranz (86. Lingr) - M. Jurásek (55. Provod), Van Buren (80. Tecl), Jurečka. Trenér: Trpišovský.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto SK Slavia Praha, Ivo Spisar

Štítky sport, fotbal, pohár, MOL Cup, AC Sparta Praha, SK Slavia Praha, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slavie opanovala finále poháru a bere vítězství na hřišti i v hledišti  |  Fotbal  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.