Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Mrazivé noci jsou pro bezdomovce problém. Armáda spásy má stále stovky volných míst

Armáda spásy nabízí stále stovky volných míst ve svých azylových domech a noclehárnách k přespání lidem bez domova. V zimních měsících denně nabízí pro lidi bez domova kolem 2500 míst, v současné chvíli je přes mrazivé noci k dispozici stále zhruba 20 procent kapacity. Za Armádu spásy to řekla Tereza Melišová. Připomněla, že lidé mohou na ubytování bezdomovců přispět v projektu Nocleženka.

Azylové domy využity z 80 procent

Za prosinec a začátek ledna byly azylové domy Armády spásy v Česku využity z 80 procent a noclehárny ze 74 procent. „Za zmiňované období bylo v azylových domech poskytnuto 16 tisíc lůžkodnů a 17 tisíc noclehů na noclehárnách," uvedl národní ředitel sociálních služeb Armády spásy Jan František Krupa. Zhruba pětinu kapacity azylových domů a nocleháren podle něj využily ženy.

Pokud by se zařízení Armády spásy pro bezdomovce blížily překročení své kapacity, podle Krupy budou připravené takzvané volné židle. Lidé bez domova na nich mohou přečkat noc, služba se otevírá, pokud mrzne.

Přes 12 tisíc nocleženek

Nocleženek za stokorunu lidé pro bezdomovce v této zimě zatím koupili 12 252. Poukaz umožní jednomu člověku strávit noc v teple, má možnost osobní hygieny, dostane polévku s pečivem a teplý nápoj, může dostat čisté a teplé oblečení, základní ošetření, zdravotní prohlídku a promluvit si se sociálním pracovníkem.

Noclehy pro bezdomovce v zimě nabízejí v Česku i další neziskové organizace a také řada měst. Třeba noclehárny v Praze mají podle informací z úterka volných lůžek stále dost, Děčín ale aktuálně kapacitu rozšířil o vyhřívaný stan zapůjčený od dobrovolných hasičů.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky mráz, počasí, bezdomovci, Praha, bezdomovec, azylový dům, Armáda spásy, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mrazivé noci jsou pro bezdomovce problém. Armáda spásy má stále stovky volných míst  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.