Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V roce 1989 nechal střílet do lidí. Dnes dvaadevadesátiletého komunistu začala stíhat policie

Policie dnes zahájila trestní stíhání bývalého člena předsednictva ústředního výboru KSČ Jana Fojtíka. Dvaadevadesátiletého muže viní ze zneužití pravomoci úřední osoby, kterého se údajně dopustil tím, že jako přední stranický ideolog spoluzavinil smrt a zranění několika lidí na československých hranicích. Sdělil to advokát Lubomír Müller, který v soudních sporech zastupuje lidi perzekuované komunistickým režimem.

Zahájení stíhání pro zvlášť závažný zločin zneužití pravomoci následně na dotaz ČTK potvrdil i policejní Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu (ÚDV).

Fojtík působil jako komunistický politik a novinář, v dobách normalizace byl tajemníkem ústředního výboru strany. Podle usnesení o zahájení jeho trestního stíhání, které médiím poskytl právník Müller, se obvinění týká Fojtíkovy činnosti v předsednictvu ÚV KSČ od dubna 1988 do listopadu 1989. Policejní ÚDV muži vyčítá to, že byl srozuměný s tím, že Pohraniční stráž mohla střílet na lidi, kteří se pokoušeli opustit ČSSR.

„Přesto neučinil při výkonu své pravomoci žádná konkrétní opatření směřující k přijetí právního předpisu, který by příslušníkům Pohraniční stráže nedovoloval použít střelnou zbraň proti osobám, které se neoprávněně pokoušely státní hranice ČSSR překročit a zároveň nijak neohrožovaly příslušníky Pohraniční stráže či jiné osoby," stojí v usnesení. Podle policie tím porušil závazný mezinárodní Pakt o občanských a politických právech.

Fojtíkovo stíhání souvisí s dřívějším obviněním tří bývalých vrcholných představitelů komunistického režimu Miloše Jakeše, Lubomíra Štrougala a Vratislava Vajnara. Státní zástupce jejich stíhání loni zastavil. Někdejší generální tajemník KSČ Jakeš totiž v mezičase zemřel a bývalý předseda vlády Štrougal i exministr vnitra Vajnar trpěli podle závěru znalců duševní chorobou, která jim trvale znemožňovala chápat smysl trestního stíhání.

Obvinění této trojice iniciovala svým trestním oznámením Platforma evropské paměti a svědomí, která se zabývá objasňováním zločinů totalitních režimů. Opíralo se o nově nalezené archiválie, které podle kriminalistů dokazují, že státníci měli informace o střelbě na hranicích a že přímo dávali pokyny ministrům, jaké právní předpisy mají přijmout.

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto repro Youtube

Štítky kriminalita, historie, komunismus, hranice, Praha, policie, Jan Fojtík, Lubomír Müller, trestní stíhání, KSČ, Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu, Pohraniční stráž, Miloš Jakeš, Lubomír Štrougal, Vratislav Vajnar

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vladimira Kubat

Jestli má kamose Alzheimra ,tak je to o nicem :-)

Pátek, 8. ledna 2021, 13:15Odpovědět

Slávek Moravský

Tohle není k smíchu,ale k pláči.31let byl klid a teď chtějí dědka soudit:)))

Pátek, 8. ledna 2021, 12:54Odpovědět

Ivan Krahula

Něco bylo pozitivního, stačilo zvednout telefon a objednat, dnes to musíme zaplatit.

Pátek, 8. ledna 2021, 12:45Odpovědět

Jordan Novák

Halekalová, pozdě ale přece. Za to co jsme tady za bolševika zažili by měl každý komouš , každý podotýkám, nést odpovědnost. Za vraždy, střílení do lidí, za to že tu nic nebylo, za fronty na ovoce, knihy, maso, za to že se na auto čekalo roky, nebyl stavební materiál, i na ten se čekalo atd. Nadaní nemohli studovat, doporučení dostávali od řiditelů škol jen děti soudruhů atd. atd. Podívejte se také paní do minulosti na soudruhy v Číně. Zavinili hladomor až tak, že lidé jedli hlínu, rudí gardisté stříleli vlastní lidi. Podívejte se na ultrakomunisty Rudé Khméry v Kambodži. Zavraždili 2 miliony lidí. Podívejte se na S. Koreu atd. Když to nechápete, ještě se bolševiků zastáváte, pak vraťte školné...................

Pátek, 8. ledna 2021, 12:10Odpovědět

Jan Vávra

Ten měl sedět na doživotí již v roce 1990 a ne s tim čekat .

Pátek, 8. ledna 2021, 09:43Odpovědět

John Barker

farce centuries.

Pátek, 8. ledna 2021, 09:24Odpovědět

Josef Volfík

U Cimrmana hledali třídní knihu 7 let (pokud si pamatuji). Tady hledají, no hledají, spravedlnost po třiceti letech. Jako komedie dobrý, ale pokud to člověk má brát vážně...

Pátek, 8. ledna 2021, 08:21Odpovědět

Ivan Krahula

Pozdní spravedlnost. To můžem rovnou soudit AH v nepřítomnosti.

Pátek, 8. ledna 2021, 07:32Odpovědět

Michal Ficus

KOukam, jak madame helekalová velebí komoušskou dobu před změnou. Takoví by měli jet do Venezuely, na Kubu i KLDR. Viděli byste, jak je to super žití. Chtěli byste břicha plný od kapitalistů, a bejt u moci jako za komoušů. Nasjat !

Pátek, 8. ledna 2021, 06:58Odpovědět

Jiří Dostal

Půvab politické pornografie pro vybrané... :-)

Pátek, 8. ledna 2021, 04:26Odpovědět

Martin Vašek

No to se brzy probrali,30 roků,všichni tito papaláši měli být souzeni hned v roce 1990.Jenže to by ožralý,zrzavý Havel nebyl prezidentem,že áno ehm.

Pátek, 8. ledna 2021, 00:44Odpovědět

Daniela Helekalová

Teď??? Jo, to jsou trapáci!!! Byl úplně jiný režim, to budou stíhat Babiše až za 30 let, pokud se dožije??? Mnoha lidem, tedy většině populace se žilo mnohem lépe, než teď. Byly uzavřené hranice, žádný imigrant terorista s nakažlivou či přenosnou nemocí se k nám nedostal, ceny byly stálé, bydlení dostupné, daleko větší pohoda, než teď! To je jako se stíhají století nacisté, to stejné!!! Pokud se nikdo nestíhal do 5 či maximálně 10 let po změně režimu, mělo by to být dávno promlčeno!!!! Za jak dlouho je v naší "demokracii" promlčena vražda??? Za 20 let, tuším..... To jsme to dopracovali. Stanné právo jako za Hitlera, v noci vůbec nikam, všechno zavřené, jen tmavci bez dokladů se tu pohybují jak se jim zachce a hned jsou ubytováni v teple, zatímco naši lidé bez domova mrznou venku a někoho, kdo má 92 let budou zavírat do kriminálu, proto, jaký byl před 31 lety režim??? No fuj!!! Že se nestydíte, slavní zástupci justice. V životě bych nevěřila, že se něčeho tak hnusného, co se děje teď ještě dožiji!!! Hanba justici, hanba vládě!!! Pozavírat ty správné, ovšem!!!!

Pátek, 8. ledna 2021, 00:17Odpovědět

Tomáš Kratochvíl

Tací jako on měli po r. 1989 viset

Pátek, 8. ledna 2021, 00:14Odpovědět

Milan Drahoš

Po 30ti letech se jako právní systém probral? Nevím co si o tom myslet, asi to, že vlk se trošku nažere a koza zůstane celá, že...., nebo-li kousek divadla pro ouce.

Čtvrtek, 7. ledna 2021, 23:51Odpovědět

Ladislav Ostrák

Po 30 létech někoho obvinit ,když promlčecí doba je nebo byla 20 let.Co tím chtějí dokázat?

Čtvrtek, 7. ledna 2021, 23:28Odpovědět

Fik Reifik

Naše "spravedlivá a neúplatná" justice se probudila ....

Čtvrtek, 7. ledna 2021, 23:12Odpovědět

V roce 1989 nechal střílet do lidí. Dnes dvaadevadesátiletého komunistu začala stíhat policie  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.