Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

V roce 1989 nechal střílet do lidí. Dnes dvaadevadesátiletého komunistu začala stíhat policie

Policie dnes zahájila trestní stíhání bývalého člena předsednictva ústředního výboru KSČ Jana Fojtíka. Dvaadevadesátiletého muže viní ze zneužití pravomoci úřední osoby, kterého se údajně dopustil tím, že jako přední stranický ideolog spoluzavinil smrt a zranění několika lidí na československých hranicích. Sdělil to advokát Lubomír Müller, který v soudních sporech zastupuje lidi perzekuované komunistickým režimem.

Zahájení stíhání pro zvlášť závažný zločin zneužití pravomoci následně na dotaz ČTK potvrdil i policejní Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu (ÚDV).

Fojtík působil jako komunistický politik a novinář, v dobách normalizace byl tajemníkem ústředního výboru strany. Podle usnesení o zahájení jeho trestního stíhání, které médiím poskytl právník Müller, se obvinění týká Fojtíkovy činnosti v předsednictvu ÚV KSČ od dubna 1988 do listopadu 1989. Policejní ÚDV muži vyčítá to, že byl srozuměný s tím, že Pohraniční stráž mohla střílet na lidi, kteří se pokoušeli opustit ČSSR.

„Přesto neučinil při výkonu své pravomoci žádná konkrétní opatření směřující k přijetí právního předpisu, který by příslušníkům Pohraniční stráže nedovoloval použít střelnou zbraň proti osobám, které se neoprávněně pokoušely státní hranice ČSSR překročit a zároveň nijak neohrožovaly příslušníky Pohraniční stráže či jiné osoby," stojí v usnesení. Podle policie tím porušil závazný mezinárodní Pakt o občanských a politických právech.

Fojtíkovo stíhání souvisí s dřívějším obviněním tří bývalých vrcholných představitelů komunistického režimu Miloše Jakeše, Lubomíra Štrougala a Vratislava Vajnara. Státní zástupce jejich stíhání loni zastavil. Někdejší generální tajemník KSČ Jakeš totiž v mezičase zemřel a bývalý předseda vlády Štrougal i exministr vnitra Vajnar trpěli podle závěru znalců duševní chorobou, která jim trvale znemožňovala chápat smysl trestního stíhání.

Obvinění této trojice iniciovala svým trestním oznámením Platforma evropské paměti a svědomí, která se zabývá objasňováním zločinů totalitních režimů. Opíralo se o nově nalezené archiválie, které podle kriminalistů dokazují, že státníci měli informace o střelbě na hranicích a že přímo dávali pokyny ministrům, jaké právní předpisy mají přijmout.

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto repro Youtube

Štítky kriminalita, historie, komunismus, hranice, Praha, policie, Jan Fojtík, Lubomír Müller, trestní stíhání, KSČ, Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu, Pohraniční stráž, Miloš Jakeš, Lubomír Štrougal, Vratislav Vajnar

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pepa Rothbauer

K.H.Franka taky povesili po valce a ze plnil rozkazy nikoho nezajimalo proste byl to zlocinec

Čtvrtek, 14. ledna 2021, 21:36Odpovědět

Pepa Rothbauer

no pozde ale prece nechaval strilet do lidi tak je to vrah bez rozdilu na vek ma stesti ze je zrusenej trest smrti proste nelitovat ho!

Čtvrtek, 14. ledna 2021, 21:33Odpovědět

Jiří Černý

To brzo....

Úterý, 12. ledna 2021, 13:28Odpovědět

Jan Michajlík

To je výsměch... máte představu jaký má důchod, těch třicet let,..a jeho estébácký kumpáni? A jaký asi ty co celý život museli dělat podřadnou práci, protože chtěli demokracii? Ať chcípnou prasata.

Úterý, 12. ledna 2021, 10:14Odpovědět

Jaroslav MÁLEK

M.Vašek - za pár flašek :-)

Pondělí, 11. ledna 2021, 17:09Odpovědět

Martin Vašek

J.Málek Ten tam už nezasedne,smaží se v pekle náš Véna Flaška.????

Pondělí, 11. ledna 2021, 16:47Odpovědět

Jaroslav MÁLEK

A neměl by k temto parchantům si na lavici obžaloby sednout jsště nekdo, nebo ten co to tak dlouho sabotoval?? Všem 10 let - ÁÁÁÁ všem i rodinám a vnukům necht propadnou okamžitě veškerý majetek - i to by bylo málo

Pondělí, 11. ledna 2021, 16:41Odpovědět

Luděk Matouš

Někdo v justici se probudil,ale trochu pozdě a tak je to u nás se vším. Hanba je tohle zveřejnovat akorát naštvete pamětníky co komouše chtěli vidět vžupanu už dávno.

Pondělí, 11. ledna 2021, 14:58Odpovědět

Míla Vulgus

To není nic jiného než obraz naší neschopné justice

Neděle, 10. ledna 2021, 17:14Odpovědět

Deana Kunz

Jen se chce nějaký hlupák zviditelnit, na 92 letem člověku,potrestán měl být před 30 lety. Teď je to jen ubohost

Neděle, 10. ledna 2021, 14:03Odpovědět

Deana Kunz

Jen se chce nějaký hlupák zviditelnit, na 92 letem člověku,

Neděle, 10. ledna 2021, 14:02Odpovědět

Deana Kunz

Jen se chce nějaký hlupák zviditelnit, na 92 letem člověku,

Neděle, 10. ledna 2021, 14:02Odpovědět

Ladislav Žiga

pouze zviditelnění se současných nicek přes starého dědu...

Sobota, 9. ledna 2021, 21:47Odpovědět

Vaclav Karas

ze se vam chce po 30letech o to starat, to jste meli ihned po roce 1989. dnes to jsou starci kteri maji zivot za s sebou a je jim to vcelku uz jedno.podivejte se na ty posledni dva co maji dusevni chorobu.to je jako po 2 svetove valce kdyz odsuzovali fasisty,akorat jsme jim vsem pro smich.a ti co trpeli tak jsou ztoho znechuceni.

Sobota, 9. ledna 2021, 21:41Odpovědět

Rada Xantiak

prezident Havel., premier Zeman komunistum zaručili beztrestnost majetky konta a vstup do další politiky no to pokračuje doposud zlodědek si komunistické gaunery vzal na hrad

Pátek, 8. ledna 2021, 22:40Odpovědět

Jan Kos

Tihle syčáci měli být v teplákách už v prosinci 89 . Třicet let si užívali vysoké důchody ve vilách po emigrantech , kritizovali současný " nelidský " kapitalismus a měli se jak sovětští vepři . A teď je soudit ? I když se najde soudce , který je odsoudí , na Borech neskončí nikdo z nich . Je to smutné , ale taková je realita .

Pátek, 8. ledna 2021, 17:58Odpovědět

Jiří Dostal

"genialita" Lenina spočívala v cíleném odříznutí sovětské říše od demokratického světa a v neslučitelnosti se západním světem v zájmu udržení politické moci, naplňování smyslu a obsahu ideologie bylo druhořadé. Komunistická ideologie vlastně nebyla poražena, pouze s rozvojem komunikačních technologií přestala plnit funkci hráze, současné Rusko si navzdory tomu snaží podržet svou kulturní, politickou a mocenskou svébytnost před

Pátek, 8. ledna 2021, 16:29Odpovědět

Jiří Dostal

Komunistická ideologie byla zejména a především izolacionistická, "genialita" Lenina

Pátek, 8. ledna 2021, 16:12Odpovědět

Karel Peterka

Komunisté preferovali věrnost idejím před profesionalitou a znalostmi. Také proto jejich hospodaření vypadalo tak, jak vypadalo. Hospodářství bylo v drtivé většině státní- národní podniky, a komunisté s tím vším nakládali. Nebylo to ovšem jejich a možná, že by se to dalo kvalifikovat jako porušení povinnosti při správě cizího majetku nebo povinností řádného hospodáře. Také je rozdíl komunista a komunista. Řada lidí sice měla legitimaci, ale jen proto, "aby se měli dobře". Ti byli vlastně jen "u komunistů". Obyčejní řaďáci platili příspěvky (nemalé), se vším souhlasili a měli za toto členství určité výhody. O ničem nerozhodovali. Ovšem od okresního tajemníka výš, tam už nějaká ta odpovědnost byla. A kde tady najdete nepodjaté soudce ?

Pátek, 8. ledna 2021, 15:58Odpovědět

Jozef Štítný

když lékaři rozhodnou, že má taky duševní nemoc,koho dalšího si vyberou jako náhradu za ty tři)Jakeše,Štrougala, Vajnara? Kdo další bude na řadě?

Pátek, 8. ledna 2021, 14:43Odpovědět

V roce 1989 nechal střílet do lidí. Dnes dvaadevadesátiletého komunistu začala stíhat policie  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.