Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Pašeráci drog si nedají pokoj. Do Prahy kokain vozí i v těle

Nejen v zásilkách banánů nacházejí celníci a policisté drogy, které se pašeráci snaží dostat na trh do České republiky. V Praze zadrželi několik kurýrů, kteří kokain vezli jen tak v kufru nebo i spolykaný v žaludku. Do vězení za to mohou až na 18 let.

Během podzimu Národní protidrogová centrála ve spolupráci s Generálním ředitelstvím cel zadržela a obvinila hned několik kurýrů, kteří ze zahraničí přiváželi do Česka drogy. 

Do kufru výrazné barvy čtyři kila drog schoval například cizinec, který do Prahy mířil z Nizozemí autobusem poslední den letních prázdnin. Když ale došlo na celní kontrolu, přestal se ke svému zavazadlu hlásit. „Stěry z dlaní cizince reagovaly na kokain a pomohly tak prokázat, komu zavazadlo patří. Pamatovali si to i svědci,“ popsala na webu policejní mluvčí Lucie Šmoldasová

Chemici z Kriminalistického ústavu pak zjistili, že si muž místo oblečení zabalil ketamin, mefedron, amfetamin a kokain. Jak vyšlo najevo, muž do hlavního města jezdil pravidelně, někdy až třikrát za měsíc.

Cizinec spolykal kilo drog

O něco důmyslněji měl schované omamné látky turista z Brazílie. Dvě kila drogy na bázi kokainu byly ukryté po osobními věcmi ve dvojitém dnu kufru. 

„Muž vypověděl, že se živil jako taxikář a když si náhodnému cestujícímu postěžoval, že má málo peněz a zdravotní problémy, nabídl mu dvacet tisíc brazilských reálů, tedy 92 tisíc korun, za dovezení kufru do České republiky,“ sdělila Šmoldasová.

V podobnou dobu do Prahy cestoval i cizinec ze španělské Valencie. Na letišti si podezřelého muže všimli příslušníci celní správy a zadrželi ho. Následné vyšetření v nemocnici prokázalo, že spolykal cizí předměty, které má stále v těle. 

„Po třídenní hospitalizaci a opakované CT kontrole byly konečně všechny spolykané předměty venku. Muž ve svém trávicím traktu do České republiky dovezl 68 malých kontejnerů s kokainem,“ uvedla Šmoldasová. Celkem spolykoval 1024 gramů látky, báze kokainu tvořila 584 gramů. Podle policie je tedy pravděpodobné, že ji někdo ve Španělsku nebo jižní Americe naředil.

Zločinci počítají s odhalením kurýrů

„Kurýři si často neuvědomují riziko odhalení a vysoké tresty, které mohou následovat. Podstatnou část produktivního věku tak mohou strávit ve vězení. U polykačů je navíc vysoké riziko poškození zdraví a úmrtí. Přesto je tento způsob pašování drog stále velmi častý, zejména pro přepravu kokainu letecky z Jižní Ameriky do Evropy, pašování kokainu a heroinu mezi kontinenty i v rámci vnitroevropské distribuce,“ zmínila Šmoldasová.

Organizovaní zločinci počítají s tím, že některé kurýry zachytí, většina ale drogy doručí. V Česku jim hrozí až dvanáct let ve vězení, pokud se prokáže, že byl kurýr součástí organizované skupiny působící ve více státech, může to být až 18 let. 


 

Ohodnoť článek

Foto Policie ČR, Generální ředitelství cel

Štítky policie, celní správa, drogy, pašeráci, kurýři, letiště

Pašeráci drog si nedají pokoj. Do Prahy kokain vozí i v těle  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.