Počasí dnes24 °C, zítra26 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

VIDEO: Ve škole v centru Prahy se střílelo. Útočník zavraždil třináct lidí

, aktualizováno 22. prosince 2023, 0:04

Na náměstí Jana Palacha dnes v Praze zasahovali u ohlášené střelby ve škole policisté i další složky integrovaného záchranného systému. Na místě zemřelo třináct lidí a dalších pětadvacet bylo zraněno. Policie budovu evakuovala, útočník, student školy, je mrtvý.

O zásahu informovali policisté po třetí hodině. Ke střelbě došlo v budově Filozofické fakultu Univerzity Karlovy, která na náměstí sídlí. „Na základě prvotních informací můžeme potvrdit, že na místě jsou mrtví i zranění lidé," uvedli policisté po půl třetí na platformě X.

Na sociálních sítích se objevilo několik záběrů z místa. Na jednom z nich jsou vidět studenti, kteří se schovávali na střeše jedné z budov. 

„Na místo okamžitě vyrazilo velké množství posádek - 2 lékaři, inpektor, speciál Fenix, 5 posádek záchranářů," uvedla na platformě X mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová. Po čtvrté hodině policisté oznámili, že byl střelec eliminován. Podle neověřených informací se měl sám zastřelit.

Po čtvrté hodině na stejné sociální síti vydali vyjádření také pražští záchranáři. „Na místě střelby u FF zasahuje velké množství záchranářských i lékařských posádek a inspektor. Bohužel k události míří i koroner. Máme potvrzeny jednotky mrtvých a větší množství poraněných. Spektrum zranění je široké od velmi závažných přes středně závažná až po lehká,“ doplnila Poštová.

 Policejní prezident na tiskové konferenci informoval, že zemřelo čtrnáct lidí včetně útočníka, dalších 25 je zraněno.

Zraněné rozvezli do pražských nemocnic, například i do Ústřední vojenské nemocnice, která aktivovala druhý stupeň traumaplánu. Jak sdělila ČTK, „sedm osob ošetřují ve Fakultní nemocnici v Motole, čtyři v Nemocnici Na Františku, která je fakultě nejblíž, po třech ve Fakultní nemocnici Bulovka a Ústřední vojenské nemocnici a dvě ve Všeobecné fakultní nemocnici."

„Na místě máme psycholožku a tým posttraumatické péče. Pomáháme se zraněními,“ napsali po čtvrté hodině na sociální síť X pražští hasiči. 

Co přesně se odehrálo, zatím není jasné. „Momentálně jsem uvězněn ve své třídě v Praze. Střelec je mrtvý, ale čekáme na evakuaci. Modlím se, abychom se dostali ven živí. Dveře jsem zamkl, než se je střelec pokusil otevřít,“ napsal na sociální síť X Jakob Weizman, kosovský novinář, který aktuálně studuje v Praze. 

Těsně před pátou policisté evakuovali budovu fakulty, postupně z ní dostávali studenty, kteří se před střelcem zamkli. Poté proběhla pyrotechnická prohlídka.

Náměstí i blízké okolí je uzavřeno, lidé by neměli vycházet z okolních domů a pohybovat se kolem. 

Na místo zamířil i minist vnitra Vít Rakušan (STAN). „Jsem na místě, policie tady velmi profesionálně zasahuje. Chci uklidnit veřejnost, že další nebezpečí teď nehrozí, druhý střelec nebyl potvrzen. Přesto chci vyzvat občany, kteří se pohybují v centru Prahy, aby přesně respektovali pokyny Policie na místě, aby respektovali veškeré uzávěry, které policie stanovila, aby se nechodili na místo podívat a nekomplikovali zásah všem složkám Integrovaného záchranného systému," napsal na svém účtu na platformě X Rakušan.

S ohledem na událost vedení hlavního města s policií zřídilo bezplatnou krizovou linku 974 823 158, která funguje nonstop. Lidé se také mohou obrátit na odborníky z Intervenčního centra CSSP a RIAPSu na čísle 222 586 768. K dispozici je i Pražská linka důvěry 222 580 697, která je určena všem, kdo potřebují psychologickou pomoc a podporu.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ČTK / Šimánek Vít

Štítky policie, střelba, smrt, náměstí Jana Palacha, Praha, Filozofická fakulta, Univerzita Karlova

VIDEO: Ve škole v centru Prahy se střílelo. Útočník zavraždil třináct lidí  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.