Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Dopravní podnik podal trestní oznámení kvůli pokusu o vydírání členů komise k metru D

, aktualizováno 13. září 2023, 19:54

Pražský dopravní podnik podal na Vrchní státní zastupitelství v Praze trestní oznámení kvůli pokusu o vydírání členů hodnotící komise v tendru na stavbu druhého úseku metra D od Olbrachtovy po Nové Dvory. Některým členům jedenáctičlenné komise před rozhodováním o tendru, ve kterém uspělo sdružení vedené firmou Subterra, dorazil podle podniku nátlakový e-mail podepsaný smyšleným jménem.

V e-mailu neznámý pachatel například vyhrožoval členům komise, že půjdou do vězení, pokud rozhodnou o vyloučení nabídky sdružení PORR. „Takové praktiky jsou pro nás naprosto nepřípustné a považujeme je za pokus o ovlivňování veřejné zakázky," uvedl v tiskové zprávě generální ředitel dopravního podniku Petr Witowski. Dodal, že podnik má z trhu informace o plánované negativní mediální kampani vůči dopravnímu podniku a některým vybraným osobám. „Nicméně věřím, že se nakonec nepotvrdí. V opačném případě se jim budeme bránit právní cestou," sdělil.

Firma PORR podle své mluvčí Jany Mašínové krok podniku vítá. „Ačkoliv údajné e-maily, na něž se ve svých veřejných vyjádřeních DPP odvolává, dosud veřejně neukázal, a o jejich existenci i obsahu se dozvídáme zprostředkovaně z médií, i my považujeme důsledné prošetření a objasnění celé této záležitosti za důležité a bezpodmínečně nutné," uvedla Mašínová. Dodala, že podle zprávy o hodnocení nabídek komise označila za nejvýhodnější nabídku sdružení vedené PORR.

Představenstvo podniku o dodavateli pro druhý úsek metra D jednomyslně rozhodlo na základě jednomyslného doporučení komise začátkem září, stavba první části linky mezi Pankrácí a Olbrachtovou začala loni. V tendru na navazující část uspělo sdružení vedené firmou Subterra s nabídnutou cenou zhruba 30 miliard korun bez DPH. Vedení podniku zároveň pro zásadní nedostatky v nabídce vyloučilo z tendru sdružení firem vedené společností PORR, které proti tomu plánuje podat námitku.

„Stavební sektor je při získávání zakázek agresivní sám o sobě, ale takový způsob zastrašování je naprosto nepřijatelný," uvedl k tomu předseda odborové organizace Dopravního podniku Elektrické dráhy Roman Slanina. Dodal, že odbory stojí a vždy budou stát za zaměstnanci dopravního podniku, zvláště v situaci, kdy i přes zastrašování udělali rozhodnutí, které nebylo výhrůžkami ovlivněno.

Dopravní podnik zatím nemůže s vítěznou firmou uzavřít smlouvu, protože tendr řeší Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, a to na návrh firmy Metrostav DIZ. Podle úřadu dopravní podnik nastavil diskriminační zadávací podmínky týkající se prokazování technické kvalifikace, konkrétně pak předkládání referenčních zakázek souvisejících s dodávkami výtahů. Podnik s rozhodnutím nesouhlasí a podal proti němu rozklad k předsedovi úřadu Petru Mlsnovi, který ve věci zatím nerozhodl.

Stavba nové linky pražského metra začala loni, ve výstavbě je nyní úsek mezi stanicemi Pankrác a Olbrachtova. Navazovat má právě úsek z Olbrachtovy na Nové Dvory. Jako poslední bude vybudován úsek z Nových Dvorů do Depa Písnice. Stavbu řešil i Nejvyšší správní soud, který rozhodl ve prospěch dopravního podniku a v srpnu zamítl kasační stížnosti Pankrácké společnosti a muže z Kovařovicovy ulice v Praze 4, kteří už dříve neúspěšně zpochybnili stavební povolení u Městského soudu v Praze. Stavbu prvního úseku provádějí společnosti Hochtief, Subterra a Strabag.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dopravní podnik hlavního města Prahy

Štítky dopravní podnik, vydírání, trestní oznámení, metro D, komise

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dopravní podnik podal trestní oznámení kvůli pokusu o vydírání členů komise k metru D  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.