Počasí dnes26 °C, zítra24 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Soud pokračoval v projednání Feriho případu, vyslechl znalkyně a svědky

, aktualizováno 25. dubna 2023, 17:50

Obvodní soud pro Prahu 3 dnes pokračoval v projednávání případu bývalého poslance Dominika Feriho, který čelí obžalobě ze znásilnění. Neveřejně vyslechl znalkyně, poté soudkyně za přítomnosti veřejnosti přečetla listinné důkazy. Odpoledne vypovídali dva svědci, také je soud vyslechl za zavřenými dveřmi.

Feri jednání tentokrát nekomentoval

Hlavní líčení bude pokračovat i ve čtvrtek, kdy soud provede další listinné důkazy, vypovídat bude psychoterapeutka jedné z poškozených. Následně by soud mohl znovu vyslechnout Feriho, který už dříve avizoval, že svoji výpověď dokončí po výslechu poškozených a svědků. Zatím není jisté, jestli soud ve čtvrtek ve věci rozhodne.

Feri ráno nechtěl dnešní hlavní líčení komentovat. „Já to dneska nebudu komentovat, soud je s vyloučenou veřejností, tak bych to rád respektoval," řekl Feri před jednáním novinářům. Vyjádřit se nechtěl ani po skončení jednání.

Obvodní soud pro Prahu 3 dnes začal projednávat kauzu Dominika Feriho. Bývalý poslanec za TOP 09 je obviněn ze dvou znásilnění a z jednoho pokusu o znásilnění. Mohl by za to do vězení až na deset let. O Feriho soud je obrovský zájem, do budovy v...

Ke dvěma skutkům mělo dojít před sedmi lety, k jednomu před pěti

Státní zástupkyně Petra Gřivnová v obžalobě popisuje tři skutky. První se podle ní stal v noci na 25. března 2016 ve Feriho bytě v Praze 3. Feri se podle žalobkyně pokoušel tehdy nezletilou dívku líbat a sahat na ni, ačkoli mu dávala najevo, že si s ním intimní kontakt nepřeje. Feri jí údajně poté začal říkat, že je nevyspělá a přemlouval ji k intimnostem. Obžaloba tvrdí, že když chtěla dívka z bytu odejít, nabídl jí Feri nealkoholický nápoj, po jehož požití se dostala do stavu „částečné ztráty vědomí". Feri pak s dívkou podle spisu mimo jiné prováděl orální sex.

Druhý skutek se podle žalobkyně stal v listopadu 2016, opět ve Feriho bytě. S touto ženou měl Feri podle obžaloby pohlavní styk, a to přes její nesouhlas. Třetí incident se stal podle žalobkyně na konci února 2018, kdy si Feri pozval do Poslanecké sněmovny ženu kvůli možné pozici stážistky. Feri ji podle obžaloby v kuchyňce začal osahávat, snažil se ji líbat a ignoroval její nesouhlas. Dívce se podařilo odejít, státní zástupkyně proto skutek kvalifikuje jako pokus o znásilnění.

Soudkyně četla výpovědi svědků i matky poškozené

Soudkyně Lenka Hájková dnes přečetla dvě výpovědi svědků z přípravného řízení ke druhému skutku. První vypověděl, že v daný večer nic nepřístojného neviděl, Feri se prý s dívkou líbal, další den mu prý Feri vyprávěl, že měl sex. Druhá svědkyně policii řekla, že šlo o normální večírek, Feri ji údajně v jednu chvíli začal líbat, ona ho ale zastavila. Její kamarádka, která v řízení figuruje jako poškozená, pak zůstala s Ferim sama, další události proto zná z jejího vyprávění. Z první výpovědi podle Feriho vyplývá, že styk s dívkou byl konsenzuální. U druhé je podle něj rozpor mezi tím, jak o večeru vypráví svědkyně a jak poškozená.

Hájková četla i výpověď matky třetí poškozené, která policii popsala, jak jí dcera volala a událost jí popsala. Feri reagoval, že ve výpovědi jsou časové rozpory, podle něj je také zvláštní, že dívka po popisovaném incidentu na stáž v Poslanecké sněmovně nastoupila.

Feri vinu odmítl

Feri už v únoru u soudu odmítl, že by se dopustil sexuálního násilí či zneužil něčí bezbrannosti. K intimnostem podle něj došlo se souhlasem dívek. Soudkyně dnes také přečetla znalecký posudek, podle kterého Feri netrpí žádnou poruchou ani parafilií. Znalci u něj nezjistili ani sklon ke zneužívání návykových látek nebo alkoholu.

Server Alarm dnes uvedl, že ženy z případů, které policie odložila, se obrátily na Vrchní státní zastupitelství v Praze a také na Ústavní soud. Informaci novinářům potvrdila právní zástupkyně poškozených Adéla Hořejší. Ženy podle ní mimo jiné nesouhlasí s právním posouzením případů.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tran Anh Tuan

Štítky soud, Dominik Feri, obvinění, svědci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud pokračoval v projednání Feriho případu, vyslechl znalkyně a svědky  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.