Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Obě velká očkovací centra v Praze skončí v září

Po prázdninách přestane v Praze fungovat jak Národní očkovací centrum v O2 universum, tak magistrátem provozované centrum na Vyšehradě. Jak ČTK řekl pražský očkovací koordinátor Martin Ježek, zbylou poptávku by měla zajistit menší centra, z nichž některá jsou nyní uzavřená a znovu se otevřou, a praktičtí lékaři. U těch je podle něj potřeba zajistit, aby jim byla dodávána i vakcína Pfizer/BioNTech, protože například o AstraZeneku nemají příliš zájem.

V O2 universum naočkují v polovině června až 7000 lidí denně

Podle Ježka je nyní očkovací kapacita v metropoli bez započítání praktických lékařů necelých 20 tisíc naočkovaných denně. Kapacita očkovacího centra O2 universum by v polovině června měla dosáhnout 7000 dávek denně, Kongresové centrum na Vyšehradě zvládne 1000 lidí denně, což se má v červnu podle dřívějších informací dále navýšit.

Očkovací centrum na Vyšehradě navýší kapacitu. Od června naočkuje až 2000 lidí denně

V průběhu května dojde v Metropolitním očkovacím centru na Vyšehradě ke zvýšení kapacity naočkovaných až na 1600 lidí denně. Hlavní město tak tímto krokem reaguje na na plánované navýšení očkovacích dávek od společnosti Pfizer. Od června pak...

Obě velká centra se uzavřou po prázdninách, to v O2 universum má podle informací Ústřední vojenské nemocnice nájem do 12. září. Podle Ježka s uzavření velkého centra počítá i Praha. „Je předpoklad, že haly se vrátí do normálního režimu a nebude tak široká poptávka, jako bude nyní,“ řekl. V Kongresovém centru podle něj městu skončí nájem 22. září. Koordinátor dodal, že po prázdninách zřejmě přestanou nabízet očkování pro veřejnost i minimálně některé větší nemocnice stejně, jako to před nedávnem udělali v Motole.

Metropole již dříve uzavřela některá menší centra

Město před časem uzavřelo některá menší očkovací místa, například to v Městské nemocnici následné péče ve Vysočanech, která je nedaleko národního centra. Po uzavření velkých center se toto místo znovu otevře a spolu s dalšími zajistí pokrytí poptávky. „Budeme jednat se všemi očkovacími místy o tom, která zůstanou,“ řekl koordinátor. Dodal, že očkovací místa se již budou vždy nacházet při zdravotnických zařízeních.

Kvůli nedostatku vakcíny Moderna omezí Praha některá očkovací místa

V posledních týdnech se metropole potýká s nedostatkem očkovacích látek Moderna a očkovací kapacity vysoce převyšují počet dodávaných vakcín ze strany státu. Do té doby, než budou dodávky vakcín zvýšeny, musí být v Praze na základě požadavku...

Doplnil také, že město již začalo do menších míst dodávat látku Pfizer/BioNTech, což se nyní týká 13 míst a u čtyř se to připravuje. Dalších deset pak využívá Modernu, kterou dříve podle původní strategie města využívala všechna menší centra.

Přesun očkovacích míst do ordinací praktiků

Další očkovací kapacity mají po uzavření velkých center zajistit praktičtí lékaři, podle Ježka by mohli zvládnout naočkovat až 3000 lidí denně. Bude nicméně záležet na tom, kolik jich bude ochotných ve vakcinaci pokračovat i v klidnějším období. Ježek doplnil, že nyní jich je zapojeno 450 a po prázdninách se dá očekávat, že zpočátku dostane více lidí vakcínu v očkovacích místech, ale poměr se bude postupně přesouvat ve prospěch ordinací praktiků.

K co nejefektivnějšímu přesunu očkování k praktikům je však podle koordinátora potřeba zajistit distribuci vakcín Pfizer/BioNTech, které lékaři často požadují. Naopak nemají zájem o látku AstraZeneca, kterou měli podle původní strategie hlavního města očkovat především. I když vakcínu Pfize/BioNTech již mohou praktici skladovat oproti předchozím instrukcím až měsíc, je problém právě s distribucí. „Zatím oficiálně se Pfizer do ordinací praktiků nedodává,“ řekl Ježek a dodal, že stát nyní soutěží distributora. Problémem je podle něj také to, že látka je dodávána v tzv. platech po 1170 dávkách, což je pro praktiky moc.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Honza Faltus

Štítky ČR, koronavirus, očkování, Praha, očkovací centrum, Pfizer, BioNTech, vakcína, praktický lékař, Vyšehrad, Ústřední vojenská nemocnice, AstraZeneca, Fakultní nemocnice v Motole

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obě velká očkovací centra v Praze skončí v září  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.