Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kvůli nedostatku vakcíny Moderna omezí Praha některá očkovací místa

V posledních týdnech se metropole potýká s nedostatkem očkovacích látek Moderna a očkovací kapacity vysoce převyšují počet dodávaných vakcín ze strany státu. Do té doby, než budou dodávky vakcín zvýšeny, musí být v Praze na základě požadavku ministerstva zdravotnictví dočasně omezeno fungování některých menších očkovacích míst.

V některých případech se nedaří pokrýt druhé dávky Modernou

Všechna nestátní očkovací centra na území hlavního města jsou postavena právě na očkování látkou od firmy Moderna, protože Comirnaty od firmy Pfizer byla až dosud standardně dodávána na základě pravidel stanovených státem do státních očkovacích míst,“ komentuje způsob rozdělování vakcín pražská radní Milena Johnová.

V Praze je nedostatek vakcíny Moderna. Město muselo upravit očkovací strategii

Hlavní město po dohodě s ministerstvem zdravotnictví upraví svoji očkovací strategii. V metropoli se v menších očkovacích místech dosud používala vakcína Moderna, té je ale málo, a tak město v některých přejde na látku Pfizer/BioNTech. Několik...

Vakcínou Moderna se nyní v některých případech nedaří pokrýt ani druhé dávky očkování, takže někteří lidé se nemohou přijít naočkovat, ačkoliv jsou již delší dobu registrovaní.

Centra v blízkosti větších nebo s kapacitou do tisíce naočkovaných denně

Toto dočasné omezení fungování se bude týkat především měnších center. Jde o centra, která jsou buď umístěna v blízkosti velkokapacitních očkovacích center, a to především v okolí Národního očkovacího místa (O2 aréna), nebo mají kapacitu do tisíce lidí týdně.

V blízkosti O2 arény bude od 1. května uzavřeno pro veřejnost například očkovací centrum v Městské nemocnici následné péče nebo v zařízení Iscare. Podobně bude omezen provoz v místech, která jsou blízko u sebe. Pro veřejnost se rovněž omezí státem zřizovaná očkovací místa ve Státním zdravotním ústavu a FN Motol.

Více dodávek vakcíny Pfizer

Na druhou stranu byly přislíbeny výraznější dodávky vakcíny firmy Pfizer. Do Česka má od tohoto týdne do konce června dorazit až 1 170 000 dávek navíc. V červnu by se mohlo do hlavního města dostat až 69 tisíc dávak této vakcíny týdně. Problémem je fakt, že u této látky je mnohem komplikovanější distribuce i skladování.

Z důvodu omezení v distribuci bude vakcína od firmy Pfizer dodávána na očkovací místa schopná během pěti dnů proočkovat celé plato, tedy 1200 dávek. Tento způsob nám umožní dodržet klíčový princip pražské očkovací strategie – tedy využít nedostatkovou vakcínu nejefektivnějším možným způsobem a nenechat ji zbytečně dlouho ležet, když může zachraňovat životy,“ dodává Johnová.

Hodnocení článku je 44 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FNUSA

Štítky koronavirus, covid-19, očkování, vakcína, Moderna, Praha, Pfizer, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, očkovací centrum, Milena Johnová, Comirnaty, Fakultní nemocnice v Motole, Státní zdravotní ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli nedostatku vakcíny Moderna omezí Praha některá očkovací místa  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.