Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Blatný: V pondělí vládě navrhnu přechod do čtvrtého stupně systému PES

Ministerstvo zdravotnictví podle slov ministra Jana Blatného (za ANO) vládě navrhne opět přechod do čtvrtého stupně protiepidemického systému PES. Opatření se tak zase zřejmě zpřísní. Pravděpodobně to bude od druhé poloviny nebo konce příštího týdne. Rizikové skóre od víkendu ukazuje hodnotu 64, která odpovídá čtvrtému stupni rizika. Od středy navíc roste počet denně zachycených případů.

Obchody a služby by měly zůstat otevřené

Pokud by vláda návrh MZ přijala, budou opatření odpovídat čtvrtému stupni s výjimkou obchodů a služeb. Ty zůstanou otevřené všechny s omezením počtu lidí na metry čtvereční. Dále také budou povolené návštěvy v domovech pro seniory, budou se však muset testovat a mít respirátor.

Nebuď jako Karel, buď jako Eliška! Ministerstvo představilo, jak správně nosit roušku i to, jak budou vypadat Vánoce

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) se Česko dostává ve vývoji epidemie koronaviru opět do složité situace. Nových případů opět přibývá a roste i číslo R. Pouze Praha a Plzeňský kraj jsou v systému PES pod 60 body ze sta. Podle...

Se čtvrtým stupněm se pak vrátí zákaz nočníhho vycházení, více se omezí setkávání osob a provoz škol, sportu, hotelů i restaurací. Vláda se také bude muset bavit o kompenzacích pro provozovny. Ty budou muset v tomto případě znovu zavřít. „Budu velmi žádat, aby se pro ně našel lepší systém kompenzací,“ uvedl ministr.

Právě restaurace jsou podle Blatného místem, kde se lidé setkávají s vyšším počtem lidí, jsou tam delší dobu, konzumují jídlo a pijí alkohol. Důvody jsou také podle Blatného epidemiologické, protože tam nejde nosit roušky a chovat se zcela zodpovědně.

Na lyže ano, ale bez přespání

Co se týče lyžařských středisek, tak jejich provoz bude ve čtvrtém stupni podle ministra umožněn. Nebude se ale možné na horách ubytovat podobně jako například v Rakousku.

Ohodnoť článek

Foto vlada.cz

Štítky koronavirus, covid-19, opatření, Jan Blatný, PES, vláda, ANO 2011, Protiepidemický systém České republiky, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Blatný: V pondělí vládě navrhnu přechod do čtvrtého stupně systému PES  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.