Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Nebuď jako Karel, buď jako Eliška! Ministerstvo představilo, jak správně nosit roušku i to, jak budou vypadat Vánoce

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) se Česko dostává ve vývoji epidemie koronaviru opět do složité situace. Nových případů opět přibývá a roste i číslo R. Pouze Praha a Plzeňský kraj jsou v systému PES pod 60 body ze sta. Podle Blatného také běžná opatření, jako je nošení roušek, mytí rukou a dodržování rozestupů nyní ke zpomalení epidemie nestačí. Lidé by měli omezit sociální kontakty. Na dnešní tiskové konferenci, která mapuje šíření koronaviru v Česku, ministr Blatný rovněž představil grafiku, jak správně nosit roušky a respirátory, aby byly funkční.

Nebuď jako Karel, buď jako Eliška!

„Skóre protiepidemického systému je stabilní. Ale pakliže bychom započítali i všechny antigenní testy, skóre by i tak stouplo na 59 (z původních 57). Pořád jsme i tak na hranici mezi stupněm tři a čtyři,“ uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Ministr také představil doporučení, jak se chovat v předvánočním období i v době Vánoc, aby docházelo k co nejmenšímu šíření nákazy koronavirem. „Myslím si, že nejlepší dárek pro prarodiče je velká sada FFP2 respirátorů,“ řekl Blatný. Vyzval zároveň všechny, kteří plánují navštívit starší členy své rodiny, aby se nechali otestovat a to i opakovaně. Většina lidí, kteří nákazu rozšíří o svém nakažení ani neví. Plošné dobrovolné testování zdarma bude zahájeno 18. prosince.

Na jednoduché grafice také Blatný ukázal, jak správně nosit roušky, abychom ochránili nejen sebe, ale také okolí či své blízké.

Dobrovolné testování i omezení kontaktů

Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška se covid-19 šíří rychleji i jinde v Evropě. Průměrný počet nových případů za den od posledního týdne v Česku vzrostl o osm procent.

Číslo R je číslo, které udává průměrný počet dalších osob, které se nakazí od je jednoho pozitivně testovaného. V případě, že by se dále nezvyšovalo, znamenalo by to podle Duška asi 114 tisíc nově nakažených za prosinec.

„Pokud by reprodukční číslo narostlo na hodnoty nad 1,2, budeme nevyhnutelně sledovat eskalaci,“ řekl. V tomto případě by nově nakažených do konce prosince bylo asi 198 tisíc. Za prvních deset prosincových dní testy odhalily 45 900 nových případů.

Možností, která může šíření viru bránit do příchodu vakcíny, je podle Duška snížení počtu rizikových kontaktů a velká účast na dobrovolném antigenním testování. Před dvěma týdny byla mobilita omezení nižší asi o 50 až 60 procent, v posledním týdnu je však mobilita nižší už asi jen o 30 procent.

V nemocnicích zatím nedochází k nárůstu, podle Duška do nich bude denně směřovat 300 až 350 lidí. Ovšem v některých regionech se již nárůst projevuje. V nemocnicích je zhruba 4400 osob, ve vážném stavu na jednotkách intenzivní péče je jich asi 700.

Hodnocení článku je 34 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto vlada.cz

Štítky koronavirus, COVID-19, opatření, roušky, Jan Blatný, rouška, Česko, Vánoce, pandemie covidu-19, ANO 2011, Ladislav Dušek, Praha, Plzeňský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Milan Énok

Nebuď baba buď aspoň dědek vzpomínáte na rychlé šípy

Sobota, 12. prosince 2020, 18:59Odpovědět

Eva Šimková

Proč má platit PES když zase budou výjimky pro určitě odvětví?Je to likvidace gastronomie! Buď všichni nebo nikdo!

Sobota, 12. prosince 2020, 16:51Odpovědět

josef Čumba

Proč PES neštěká už dávno na stupni 4? vždyť je tam psáno , že pokud se stav 3 dny po sobě zvýší na stupeň 4 , tak se tam vrátí . zatím se o tom jen uvažuje? PES chcípl?

Sobota, 12. prosince 2020, 16:17Odpovědět

josef Čumba

Blatný , seš jelito. Chceš někoho učit , jak správně roušku a sám si na ni při mítinku sáhneš minimálně 10x . takže roušku máš nah---o

Sobota, 12. prosince 2020, 16:15Odpovědět

Josef Šperl

MUDr. Jan Blatný je bezesporu špičkový lékař. Jako ministr zdravotnicví ale ze sebe udělal vo*a.

Sobota, 12. prosince 2020, 12:26Odpovědět

Josef Šperl

Proč neustále testujeme, když pro nemocné stejně nemáme lék a jedinné co pro ně můžeme udělat je počkat až je nemoc sama přejde? Nebudou testy - nebudou nakažení - nebudou zákazy a omezení - a nákaza nás sama opustí.

Sobota, 12. prosince 2020, 12:19Odpovědět

Josef Šperl

Přestože se od 1.9.2020 musí nosit roušky, počet nakažených stoupal, klesal a zase stoupá. Jasný důkaz, že roušky jsou k ničemu. Kdy se už této nesmyslné povinnosti zbavíme?

Sobota, 12. prosince 2020, 12:08Odpovědět

Petr Bůžek

Vystřílet tuto vládu. Soustavně porušují ústavu této republiky. Je to všechno jenom omezování práv a svobod člověka.

Sobota, 12. prosince 2020, 10:13Odpovědět

Dalibor Littner

Ve vší účtě. Kde se berou takoví dementi na takových vysokých funkcích. To by nevymyslel ani člověk který má jen základní vzdělání. A ještě za to bere takové peníze.

Sobota, 12. prosince 2020, 09:42Odpovědět

Vaclav Mazanek

Hlavně že máme minutovou půjčku a ten zelenej kondom z Alzy nám přiveze vše !!

Sobota, 12. prosince 2020, 07:32Odpovědět

Eduard Ptáčník

co to je za sračky-Pane Blatný utřete si čelo potíte jen samé píčoviny a mě osobně jako moravákovy je mi z vás na blití (do huby si nevidí a každej dem mění názar-je vůbec svéprávnej)

Pátek, 11. prosince 2020, 23:32Odpovědět

Eduard Ptáčník

co to je za sračky-Pane Blatný utřete si čelo potíte jen samé píčoviny a mě osobně jako moravákovy je mi z vás na blití (do huby si nevidí a každej dem mění názar-je vůbec svéprávnej)

Pátek, 11. prosince 2020, 23:32Odpovědět

Aleš Skalický

To je vláda chytrolínů. Prymula nabízí roušky, Blatný respirátory, Schilerová dluhopisy, čeho se ještě dočkáme za vládnutí této trapné vlády. Pane Blatný vy jste pěknej kašpárek v tom Babišovým divadle.

Pátek, 11. prosince 2020, 22:25Odpovědět

Soňa Facounová

Vy, p. Blatný si kupte respirátory sobě. Co bychom si bez Vás počali, kdyby na Vás zaútočil tem smrtící virus. Ale ono je to vlastně jedno, přišel by další šášula...

Pátek, 11. prosince 2020, 20:30Odpovědět

Kachle Kachlic

spatne rousky...a neni to nahodou tim vole,ze rouska neni stoprocentni a mate precpany obchodaky???jses takove trotl taky nebo to jen delas kvuli tomu zmrdovi slovenskymu !!!!!???

Pátek, 11. prosince 2020, 19:54Odpovědět

Kachle Kachlic

bozee ten je stejne mrdlej jako ti dva trotlove pred nim...vsichni nosi rousky a stejne jsou nakazeny porad..vsichni podle Blataka nosi spatner

Pátek, 11. prosince 2020, 19:51Odpovědět

Ondřej Gigel

: tak se mi zdá, že Blatný zapomněl manželce koupit vánoční dárek, proto si otevřel obchody, dnes udělal reklamu Prymulovi a jeho respikům a nyní je vše nakoupeno a můžeme zavřít. Blatný, jste nám hovno platný. Bojujete proti Covidu, který není. Jste jen další loutka v Babišovem divadle, ale opona se pomalu zatahuje a blíží se mračna pro tuto vládu.

Pátek, 11. prosince 2020, 16:58Odpovědět

Jiří Kaluža

To je pravda co napsala p. Dagmar. Toto všechno mě připadá jako život v Kocourkově pd vedením Švejka!!!!!!!!!!!!!!!!!

Pátek, 11. prosince 2020, 16:45Odpovědět

Dagmar Ry

Ať už vláďa jde konečně do kopru!!!

Pátek, 11. prosince 2020, 16:02Odpovědět

Milan Soudek

Už vymysleli dost nesmyslů. Do nebe volající bláboly, které by snad ani malé dítě nevymyslelo. Pokud chtějí válku brzy se jim dostane.

Pátek, 11. prosince 2020, 15:47Odpovědět

Nebuď jako Karel, buď jako Eliška! Ministerstvo představilo, jak správně nosit roušku i to, jak budou vypadat Vánoce  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.