Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Co všechno se od dneška mění? Prvňáci a druháci se vrací do škol, pro obchody začínají platit nová pravidla

Zhruba po měsíční pauze se dnes do základních škol vracejí žáci prvních a druhých tříd. Po dvou týdnech se také znovu otevírají speciální školy. V základních a středních školách by ode dneška měly být možné i individuální konzultace. Nová pravidla dnes začínají platit pro provoz obchodů, každý zákazník pro sebe musí mít při nákupu patnáct metrů čtverečních. Prodejci by pak měli hlídat dvoumetrové rozestupy a řídit fronty uvnitř i před obchody. Otevírací doba obchodů se prodlužuje do 21 hodin. Kromě nedělí nesmějí maloobchodní prodejny fungovat nově ani o svátcích.

Prvňáci a druháci se vrátili do lavic

V Česku je podle protiepidemického systému ministerstva zdravotnictví rizikové skóre, které odpovídá čtvrtému stupni opatření. Zatím však platí opatření pro pátý (nejhorší) stupeň. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) minulý týden uvedl, že pokud se situace do dneška nezhorší, navrhne vládě zmírnění, které by mohlo platit od příštího pondělí.

Kvůli epidemii koronaviru přešly základní školy na distanční výuku 14. října. Speciální školy je pak následovaly 2. listopadu, kdy se podle původního slibu bývalého ministra zdravotnictví měli naopak do školy vrátit všichni žáci prvního stupně. Po celou dobu těchto opatření zůstávaly otevřeny pouze školky.

Ve školách budou všude povinné roušky. Opět bude zákaz zpěvu a tělocviku a ve třídách by se také mělo více větrat. Třídy nebudoou rozděleny do menších skupin jako na jaře. Žáci z různých tříd by se však neměli potkávat. Na rozdíl od jara také nebude docházka dobrovolná. Rodiče, kteří se bojí nákazy, se podle ministra školství Roberta Plagy (za ANO) nicméně mohli s řediteli škol domluvit na individuálním vzdělávání svých dětí doma.

Blatného PES představen. Jak vypadá nový protiepidemický systém?

Celá země je v systému hodnocení epidemie covidu-19 podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) v pásmu číslo čtyři. Denní hodnota ve čtvrtek je 70. Pokud bude trvat týden, ministerstvo navrhne vládě zmírnění opatření. Řekl to na dnešní...

Návrat ostatních školáků bude záviset na vývoji epidemie koronaviru. Jako další by měli následovat žáci prvního stupně, deváťáci a studenti maturitních ročníků. Ve středních školách by se zároveň obnovila praktická výuka pro skupiny do 20 lidí a na druhém stupni základních škol a nižším stupni víceletých gymnázií by se začaly třídy střídat ve výuce ve škole a z domova.

Otevírací doba obchodů se prodloužila

Kvůli novému nařízení některé obchody omezily nákupní košíky a vozíky na takový počet, který odpovídá kapacitě prodejny podle nových pravidel. Řetězce se také rozhodly posílit provoz pokladen a pultového prodeje, aby zákazníky odbavovaly co nejrychleji. Vzhledem k razantnímu omezení se před prodejnami přesto mohou tvořit fronty. Prodejci se také obávají, že nezvládnou obsloužit všechny zákazníky.

Vláda ode dneška povolila fungování provozoven poskytujících službu úpravy a stříhání psů a koček. Už na jaře se salony pro zvířata mohly otevřít v první rozvolňovací vlně spolu s provozovnami řemeslníků.

Provozní doba obchodů a nákupních center se sjednotila se zákazem vycházení, a to v nejvyšších úrovních pohotovosti čtyři a pět. Provozy s pietním zbožím, pro které v případě nedělního prodeje platí výjimka, mohou mít podle aktuálního usnesení vlády poslední den v týdnu otevřeno jen do 19:59. U stupně čtyři je zákaz vycházení stanoven od 23:00. Od úrovně tři žádný limit otevírací doby neplatí a mohou fungovat všechny obchody i nákupní centra. Ve stupních čtyři a pět je provoz omezen na prodejny základního zboží a výdejny e-shopů.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky koronavirus, školství, obchody, covid-19, opatření, obchod, základní škola, pandemie covidu-19, ANO 2011, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Jan Blatný, Česko, jaro, Robert Plaga

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Co všechno se od dneška mění? Prvňáci a druháci se vrací do škol, pro obchody začínají platit nová pravidla  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.