Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Babiš je soupeř, který člověka motivuje, říká po vítězství v prvním kole voleb Petr Pavel

Petr Pavel se stal vítězem prvního kola prezidentských voleb. Získal 35,40 procent hlasů, ve druhém kole se utká s Andrejem Babišem (ANO), který získal 34,99 procent hlasů. Na tiskové konferenci ve svém volebním štábu se Petr Pavel po představení konečných výsledků rozpovídal o tom, jak plánuje získat voliče v menších obcích, ale i tom, jakým soupeřem pro něj bude Andrej Babiš.

„Ano, bude líp“ nestačí, je potřeba udělat něco víc“

Navštívíte před druhým kolem v rámci kontaktní kampaně místa, kde jste neskončil na prvním místě v prvním kole voleb?
Počítám určitě s návštěvou Moravskoslezského kraje, uvidíme, jestli i těch dalších. Andrej Babiš se zaměřil na to, aby objel co nejvíce míst a zaměřil se na ta místa, kde je větší frustrace. V těchto krajích zní kritika vlády velice dobře a lidé na to reagují pozitivně, takže není divu. Já se budu snažit lidi přesvědčit o tom, že sliby „Ano, bude líp“ nestačí, že je potřeba udělat něco víc.

Co chcete nabídnout voličům na vesnicích a malých městech, kde jste nebyl nejsilnějším kandidátem?
Máte pravdu, že pro lidi z regionů, kde se žije hůř, a pro lidi z menších měst nebo vesnic, kteří vnímají sociální dopady krize, kterou si procházíme, více než ve velkých městech, tak bude důležité, aby slyšeli, že kandidát na prezidenta pro ně má řešení. Na druhou stranu je potřeba jim říct, že ať už to bude kdokoliv, tak jejich problémy sám o sobě nevyřeší. Řešení bude dosaženo součinností. Jsem připraven spolupracovat s touto vládou na co nejlepším řešením, i když s ní zdaleka ne ve všem souhlasím. Na druhou stranu Andrej Babiš nabízí, že této vládě půjde po krku. Když jí ale půjde po krku, tak jak doručí lidem lepší řešení, na které by sám jako prezident neměl nástroje? Nebudu teď moci objet všechny vesnice a města, ale zaměřím se na to, abych těmto lidem vysvětlil, kudy vede cesta.

Jak plánujete oslovovat mladé voliče?
Přesvědčil jsem se, že oslovovat mladé voliče nejde jen besedami na školách, i když jich bylo hodně, proto jsem se v poslední fázi kampaně zaměřil i na jinou formu komunikace s mladými, která se ukázala jako poměrně efektivní, takže v tom budu pokračovat. Když uvážíme, za jak dlouho bude druhé kolo, tak se toho zas tak moc stihnout nedá, ale budeme se snažit být maximálně aktivní.

KOMENTÁŘ: Arogance a absence slušnosti. Projevem Babiš naznačil, jaké hodnoty by přinesl do prezidentského úřadu

Nikdo zřejmě nečekal, že prezidentská kampaň Andreje Babiše bude ve druhém kole prezidentských voleb prototypem míru a pokoje. Nikdo asi ale také nepočítal s tím, jak ostře se do svého protivníka Petra Pavla opře už při svém proslovu, který...

Je rozhodnuto. Do druhého kola prezidentských voleb postoupili bývalý představitel české armády a NATO Petr Pavel a předseda ANO a expremiér Andrej Babiš. Po sečtení téměř všech okrsků je dělí nejmenší rozdíl hlasů v dosavadních prvních kolech...

„Babiš je soupeř, který člověka motivuje“

Zatím vaše strategie působila tak, že souzníte s vládou, budete v tom pokračovat, i když musíte oslovit voliče, kteří nejsou voliči vlády?
Já jsem nikdy neřekl, že jsem vládním kandidátem a ani vláda nikdy neřekla, že jsem jejich kandidátem. Pokud jde o kritiku vlády, tak musím říct, že tam, kde je co kritizovat, tak kritizuji. K některým vyjádřením jsem se vyjádřil kriticky a nikdy jsem neřekl, že všechno, co Fialova vláda dělá, je správně a včas. Na druhou stranu jsem přesvědčen o tom, že je to lepší vláda, než byla vláda Andreje Babiše a že s touto vládou má smysl spolupracovat. Nikdy bych neřekl, že půjdu vládě po krku, protože v tom cesta není, i kdybych s ní vůbec nesouhlasil. Myslím si, že cesta je najít společné řešení a ne vyvolávat další krizi. To, o čem mluví Andrej Babiš, a to, co si dal do programu Jaroslav Bašta, tedy odvolat vládu v době, kdy procházíme těžkým obdobím, je opravdu nesmysl a je to nezodpovědné.

Mohl byste být konkrétnější v tom, jak podpořit vládu v tom, aby pracovala jinak a lépe?
V tomto ohledu mohu vycházet ze svých zkušeností z minulosti, kdy jsem měl za úkol dosahovat konsenzu mezi třiceti členskými zeměmi NATO. My tady třicet aktérů vnitřní politiky nemáme, máme jich míň, takže budu považovat za snadnější dojít ke společnému stanovisku, pokud je k němu dobrá vůle. Ta musí být v tom, že máme všichni na mysli optimální řešení pro tuto zemi, ne sám pro sebe. Já sám pro sebe žádný ambiciózní cíl nemám a jde mi o to, abych našel řešení, které bude fungovat. Právě na tom budu s vládou spolupracovat.

Přál jste si do druhého kola Andreje Babiše?
Kdybych to měl brát jako občan, tak bych si do druhého kola raději přál Danuši Nerudovou, protože pak by měli občané jistotu toho, že nebudou mít v čele státu populistu. Na druhou stranu jsem se jako člověk, který má rád výzvy, těšil na Andreje Babiše, protože to je soupeř, který člověka motivuje.

Ohodnoť článek

Foto Ema Dvořáková

Štítky volby, prezident, tisková konference, Petr Pavel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Babiš je soupeř, který člověka motivuje, říká po vítězství v prvním kole voleb Petr Pavel  |  Rozhovory  |  Drbna  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.