Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

KOMENTÁŘ: Třídit lidi je nesprávné

Dávat lidem, kteří budou očkováni proti koronaviru výhody v podobě možnosti účastnit se kulturních akcí anebo navštěvovat restaurace je možná epidemiologicky lákavé, ale viděno všemi ostatními společenskými měřítky je to špatně.

Autorem textu je firemní sociolog Vojtěch Bednář. Specializuje se na otázky vedení, motivování, řízení lidí ve firmách, vytváření a udržování firemní kultury. Učí manažery na všech úrovních pracovat s lidmi tak aby firmu vnímali jako součást svého života, aby jejich práce byla efektivní, smysluplná a naplňovala potřeby firmy i jich samotných.

Zdravotní krize, které čelíme je bezpochyby závažná, a co nejrychlejší očkování nejen zranitelných skupin obyvatel, a pokud možno všech ostatních je nezbytnou součástí jejího smysluplného řešení. Nápad, že by lidé s očkováním měli oproti ostatním výhody, ale považuji za nešťastný. Důvodů pro to je více.

Pokud chceme úspěšně zdolat pandemii které čelíme, musíme se, ať se nám to líbí nebo ne, vzdát dočasně části svobod, na které jsme jinak byli zvyklí, a to v zájmu společného prospěchu. Není ale správné vytvářet uměle skupinu občanů, která bude privilegovaná, a bude mít přístup ke službám a možnostem, které by jinak byly standardně dostupné pro všechny. Zvláště ne, pokud o tom, zda bude nebo nebude mít tuto možnost rozhoduje věc, která není zcela v možnostech individuálního rozhodnutí. Snaha o to, aby výhody a možnost například navštěvovat restaurace nebo sportovní centra motivovala lidi k absolvování očkování, které je z podstaty dobrovolné přitom staví autory tohoto nápadu, tj. vládu, do alibistické pozice. Pokud je totiž očkování deklarováno jako dobrovolné, nese jeho případná rizika každý za sebe. V případě, že by bylo povinné – což by s ohledem na závažnost pandemie možná být mělo – nesl by veškeré riziko stát. Kombinace dobrovolného očkování a „výhod“, které fakticky znamenají návrat do normálního života vytváří stav, kdy jde o fakticky povinný úkon, který velmi silně znevýhodní a společensky stigmatizuje všechny, kteří jej nejenom nebudou chtít, ale třeba i moci absolvovat.

Pokus o „bonusy za očkování“ povede k soudním sporům. Již nyní jsou lidé, kteří chtějí poté, co situace odezní, žalovat stát potažmo vládu za nepřípustné zasahování do osobnostních práv občanů a nepochybuji, že snaha o benefity za očkování v podobě přístupu ke službám počet těchto žalob určitě zvýší. Stát má přitom řadu jiných problémů, které musí řešit a každý další představuje zátěž omezených zdrojů.

Ten největší problém ale není přenášení zodpovědnosti ze státu na občany, riziko žalob, a dokonce ani omezování práv. Je historicky vyzkoušeno a prokázané, že každá snaha o umělé dělení společnost vede ke konfliktům mezi privilegovanou a neprivilegovanou skupinou, v našem případě mezi očkovanými a neočkovanými. Každý takový konflikt je pro společnost nebezpečný, potenciálně zničující a žádný takový konflikt si nemůžeme a nesmíme dovolit.

Virus můžeme porazit pouze společným postupem, spoluprací všech, politiků, státu, firem a občanů. Vyrovnáme se s ním jen tehdy, když budeme jednotní, ne když budeme mezi sebou kreslit pomyslné linie a dělit se na skupiny těch, kteří mohou a těch, kteří nesmí žít normální život.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dalibor Mašek

Štítky komentář, vláda, očkování, opatření, sociolog, Vojtěch Bednář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOMENTÁŘ: Třídit lidi je nesprávné  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.