Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

GLOSA: Mají novináři informovat o tom, co se děje u soudů s dezinformátory?

Po včerejším divokém dění u Obvodního soudu pro Prahu 8 vyzval ministr spravedlnosti Pavel Blažek redakce médií k zamyšlení. Je totiž přesvědčen o tom, že kdybychom přestali o těchto výstupech informovat, přijde příště před jednací síně jen polovina účastníků a pak ještě i míň. Dobře, tak se nad tím zamyslíme.

„Zm*di. Na vás taky dojde, to si piš“

Že mezi médii a účastníky soudních protestů neexistuje žádná symbióza, je jasnému každému, kdo na chodbě před jednací síní někdy byl. Dav novináře označuje jako presstituty, že mohou sedět přímo u jednání je neodpustitelné, protože oni se tam nedostali. A ti, co zůstali přede dveřmi, se stávají terčem dalších nadávek a kritiky. Své si z úst Jany Peterkové a Pavla Zítka zažila redaktorka Seznam Zpráv, vadilo jim, že si vyřizuje maily. Jedním dechem se ještě stihli obrátit na Českou televizi, tam zazněla klasická věta o penězích daňových poplatníků.

Otevřené notebooky přitahovaly pozornost i k nám, méně známým tvářím. Ve chvíli, kdy slyším, jak stát tajně očkuje jehlami skrytými v rukavicích, se mě jeden z účastníků zeptá, zda o této události píšu pravdu. To se nebojte, prostě popisuji, co se tu děje.

Nakonec došlo i na přímé vyhrůžky. „Zm*di. Na vás taky dojde, to si piš. Na vás dojde, svině. Už se čistí tady,“ křičel jeden z účastníků na novináře, kteří odcházeli z jednací síně. Co je podle ministra Blažka exhibice, už začíná zavánět trestným činem.

Obvodní soud pro Prahu 8 dnes pokračoval v projednávání případu Patrika Tušla, který je obviněn z obtěžování šéfa Lékařské komory Milana Kubka. Do budovy soudy dorazily i desítky jeho podporovatelů včetně Jany Peterkové a Pavla Zítka. Ti stojí...

Proč by široká veřejnost neměla vidět, co se u soudu děje?

O tom, že si z toho Jana Peterková udělala one woman show, není pochyb. Do jednací síně dostala vstupenku, mohla v klidu sedět, sledovat jednání a pak všechny informovat. Vstupenky se ale vzdala a dav pak řídila podle svého. Zda byl její kolaps součástí vystoupení, ví jen ona sama.

Ano, pro novináře je to vděčné téma, o extrémním chování se vždy píše snadněji než o jednání zastupitelstva. Proč by ale široká veřejnost, která zrovna nesleduje osobní komentované vysílání davu na sociálních sítí, neměla vidět, co se u soudu děje? Jak situace opravdu vypadá, jak opravdu reagují policisté, justiční stráž a záchranáři? Jak bizarní je mnohdy chování příchozích, jak jsou sprostí, zlí a jak přehánějí?

Když si na Pražské Drbně rozkliknete komentáře pod nahrávkami ze včerejších trapných teatrálií, jak je nazval ministr Blažek, prakticky nikdo chování Peterkové a jejích příznivců neschvaluje, nejsou za hrdiny nebo bojovníky za spravedlnost. Lidé je kritizují, dělají si z nich legraci, označují je za ostudu. Pokud tedy byl plán využít přítomná média k získání příznivců, rozhodně nevyšel.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Eva Hradilová

Štítky glosa, soud, dezinformace, novináři, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

GLOSA: Mají novináři informovat o tom, co se děje u soudů s dezinformátory?  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.