Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VIDEO: Enormní zájem, křik i československá hymna. Soud s Tušlem se mění v bizarní frašku

, aktualizováno 7. června 2023, 16:52

Obvodní soud pro Prahu 8 dnes pokračoval v projednávání případu Patrika Tušla, který je obviněn z obtěžování šéfa Lékařské komory Milana Kubka. Do budovy soudy dorazily i desítky jeho podporovatelů včetně Jany Peterkové a Pavla Zítka. Ti stojí před jednací síní a hlasitě protestují, nedostali se totiž dovnitř. Požadují větší místnost, zpívají hymny a vykřikují hesla jako Chceme pravdu.

Tušl je obviněn z pronásledování a výtržnictví

Podporovatelé zkomplikovali už samotný vstup do budovy soudu, každý totiž musel projit kontrolou a detekčním rámem. Některým se postup, i když je standartní pro každého, nelíbil.


Všichni se pak sešli před jednací síní ve čtvrtém patře, do které se velká většina nedostala. Vstup byl totiž na vstupenku, které rozdali dřív. To vzbudilo velký nesouhlas, podle účastníků jsou jim upírána práva a požadují větší místnost. Někteří na soud přijeli z Jeseníku, Olomouce, Havířova, vzali si dovolenou.

Patrik Tušl před soudem stanul kvůli obžalobě z nebezpečného pronásledování šéfa České lékařské komory Milana Kubka. Toho měl během epidemie obtěžovat. Jak uvedla ČTK, Tušl odmítl, že by spáchal trestný čin, s Koubkem si prý chtěl promluvit osobně.

Kromě toho je také obviněn z výtržnictví a to spolu s Tomášem Čermákem a Zdeňkem Masárem. U domu biologa Jaroslava Flegra měli předloni v listopadu pouštět sirénu.

Peterkovou odvezla záchranka

Nejhlasitější na chodbě byla Jana Peterková, kteroupřed  týdnem pravomocně odsoudili k dvouletému podmíněnému trestu za šíření poplašných zpráv v době pandemie. Zorganizovala tři zpívání československé hymny, jedno protestní ležení a minutu ticha za mrtvé po očkování. Při té pustili píseň Johna Lennona Imagine. Peterková se do soudní síně dostala jako svěděk, svoji vstupenku ale předala někomu jinému. To udělal i Pavel Zítko, jeho náhradníka ale ze síně brzy vyhodila stráž.

Celou dobu lidé pokřikovali na šest příslušníků soudní stráže, kteří hlídali dveře do síně. Dožadovali se také příchodu kompetentní osoby soudu z důvodu krizové situace, na chodbě podle nich nefungovala klimatizace. Došlo i na hovor na policii. „Okamžitě přijeďte, nebo se tu něco stane," křičela Peterková do telefonu. „Jsme v ohrožení života. Je to nalehává situace, ve které máme strach o svůj život," dodal Zítko v telefonátu na vedení soudu. V jednací síni bylo totiž pět policistů zásahové jednotky se zbraněmi a jejich přítomnost neschvalovali.

„Dnes probíhá soud s pány Čermákem a Tušlem obviněnými z pronásledování názorových oponentů. Policie je na místě, připravena asistovat Justiční stráži a nepřipustit žádné excesy. Instituce demokratického státu jsou nedotknutelné," komentoval dnes ráno případ ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) na Twitteru.

K davu pak dorazili i policisté a členové antikonfliktního týmu.

Situace eskalovala ve chvíli, kdy Peterková omdlela a museli ji přenést mimo dav. Starali se o ni policisté a poté ji odvezli zdravotničtí záchranáři do vozu postaveného před budovou. Lidé pak už převážně v klidu posedávali a vykládali si mezi sebou.

Soudkyně pak před polednem jednání přerušila a odročila na 26. července.

Podle ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) mohou za chování účastníků i média, která o jejich počínání informují. „Na dnešní trapné teatrálie u soudů byly příslušné složky připraveny tak, aby soudní řízení mohla dnes řádně proběhnout," napsal na Twitteru Blažek.

„Nepřísluší mi vyzývat redakce médií k ničemu, tak jen námět k zamyšlení - jsem přesvědčený, že kdyby média přestala šířit záběry z jejich exhibicí, což je to, proč to mj. dělají, přijde jich příště polovina a v budoucnu možná ještě méně… Toto není apel k omezování novinářské svobody, ale k uvědomění si spoluodpovědnosti nás všech za ochranu republiky před jejími nepřáteli," pokračoval Blažek. 

Přítomní novináři se přitom stali cílem hned několika slovních útoků ze strany Tušlových příznivců. 

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Eva Hradilová

Štítky soud, Patrik Tušl, Obvodní soud, protest

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Enormní zájem, křik i československá hymna. Soud s Tušlem se mění v bizarní frašku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.