Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Nátlak zdravotníků i zákroky bez souhlasu. Kampaň upozorňuje na špatné zacházení v porodnicích

Kampaň Ligy lidských práv a dalších organizací Už dost má upozornit na špatné zacházení v porodnicích. Na webu zveřejňuje příběhy žen, které se s ním setkaly, ale i příklady dobré praxe, uvedly zástupkyně Ligy Lidských práv a Unie porodních asistentek. Své stanovisko k tématu chystá podle člena jejího výboru Antonína Pařízka i Česká gynekologicko-porodnická společnost České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně.

Nejsme v Evropě jediní

Tématem se podle něj zabývají lékaři celoevropsky. „Nejedná se v žádném případě o specificky tuzemský problém, jak by se mohlo na první pohled zdát," uvedl Antonín Pařízek, který je vedoucím lékařem perinatologického centra u Apolináře, tedy Gynekologicko-porodnické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Podle něj například i ve Skandinávii vychází v současné době velmi sebekritické publikace. „Naše odborná společnost pro tuto problematiku připravila přímo tým odborníků, který se vyjádří a eventuálně pak poskytne odborné stanovisko," doplnil.

„Porodnickým násilím" se v kampani označují různé formy nežádoucího chování od nerespektování soukromí přes manipulaci a psychický nátlak zdravotníků po vyšetření nebo zákroky bez souhlasu rodičky nebo její zadržování v porodnici.

Podle autorek kampaně jde o systémový problém, nevhodného chování se totiž zdravotníci často dopouštějí mimoděk, protože jsou tak vzdělávaní nebo navyklí za dobu fungování ve zdravotnictví.

Porodnické násilí může mít vážné následky

Cílem kampaně je upozornit na následky, které může takové chování na ženy mít. „Studie dokázaly, že traumatický zážitek z prožitého porodu může mít stejné následky jako trauma vojáků, kteří se vracejí z války," uvedla porodní asistentka Ivana Königsmarková, která čelila trestnímu stíhání kvůli domácímu porodu.

Podle Königsmarkové Světová zdravotnická organizace uvádí, že 80 procent porodů může proběhnout bez zásahu zvenčí, ale v Česku je poměr obrácený. Ženy jsou podle autorek kampaně často nucené do nepřirozené porodní polohy nebo jsou jim zbytečně podávané léky, případně jim je odpíraný kontakt s novorozencem.

Ráda bych, aby se těhotné ženy již necítily jako 'nesvéprávný kus masa', takto jsem se totiž cítila v péči lékařů u obou dvou těhotenství," citovaly autorky kampaně jednu z žen, která v ní sdílí své zážitky.

Kromě nemocnic se snaží svou praxi zlepšit hlavně porodnice

Tématem přirozenosti porodu se zabývají i porodnice. Vznikají v nich samostatné porodní pokoje, kde může rodička pobývat s blízkými a porod bez komplikací tam vede jen porodní asistentka. Lékaři jsou ale k dispozici do několika minut, pokud by se porod zkomplikoval.

Podobné prostory za poslední dva roky otevřely v Praze například Fakultní nemocnice Bulovka, Fakultní nemocnice Královské Vinohrady nebo Fakultní Thomayerova nemocnice. Modernizaci za zhruba miliardu korun připravuje i porodnice U Apolináře, kde má vzniknout právě centrum porodní asistence a nové prostory pro centrum specializované na předčasně narozené děti.

V Česku je ročně asi 110 tisíc porodů, funguje asi 90 porodnic a 12 perinatologických center pro péči o nedonošené děti. Úmrtnost dětí je asi 4,7 promile a ročně zemře asi deset matek. Statistiky postihují jen porody v porodnicích, data o domácích porodech podle odborníků neexistují. Názory na domácí porody nebo porodní domy se různí, proti jsou hlavně lékaři. Kompromisem mají být podle lékařů právě centra porodní asistence v areálu porodnic.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři , | Foto Liga lidských práv

Štítky porody, zdraví, matky, nemocnice, Praha, zdravotnický pracovník, porod, lékař, Antonín Pařízek, Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně, Liga lidských práv, Unie porodních asistentek, Ivana Königsmarková, Evropa, 1. lékařská fakulta Univerzity

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marek Badatel

Děsivé. To aby člověk byl rád, že to vůbec přežil.

Sobota, 21. května 2022, 22:53Odpovědět

Nátlak zdravotníků i zákroky bez souhlasu. Kampaň upozorňuje na špatné zacházení v porodnicích  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.