Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Motole lékařům při operacích nově pomáhá 3D mikroskop

Při operacích nyní pomáhá lékařům ve Fakultní nemocnici Motol (FN Motol) 3D mikroskop. Využili jej pro operaci nezhoubného nádoru ucha. V tiskové zprávě o tom informovala sama nemocnice. Mikroskop umožňuje trojrozměrné zobrazení a již loni jej vyzkoušeli například ve Fakultní nemocnici Ostrava či v kyjovské nemocnici.

Podle lékařů onemocní nádorem ve vnitřním zvukovodu ročně asi sto lidí. Přístup k tomuto nádoru je podle nich obtížný, jelikož vede přes oblast, kudy prochází životně důležité cévy a nervy.

Operační dění lze sledovat na monitoru v trojrozměrné projekci

Chirurg v případě 3D mikroskopu na rozdíl od toho klasického nesleduje operační pole přes okulár, ale na monitoru v trojrozměrné projekci a za použití 3D brýlí. Kromě operatéra můžou operační pole sledvat i jeho spolupracovníci.

Možnost oddělit operační pole od operatéra je žádoucí zejména v současné covidové době, kdy musíme dodržovat nejpřísnější hygienická opatření,“ uvedl Jan Plzák, přednosta Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a FN Motol. S fungováním technologie se budou moci seznámit také medici.

Za pomoci speciálního mikroskopu operovali lékaři v Motole sedmdesátiletou pacientku, která měla nádor o velikosti ořechu, který postihuje část vnitřního zvukovodu. Pacientku trápily potíže se sluchem, rovnováha či pískání v uších. Existuje několik operačních metod, kterými lze tento typ nádoru odstranit. Lékaři v Motole zvolili přístup přes spánkovou kost a část vnitřního ucha.

Pacientka by se bez operativního zásahu časem dostala do stavu akutního ohrožení života,“ konstatoval přednosta.

Ohodnoť článek

Foto Facebook Fakultní nemocnice v Motole

Štítky ČR, zdraví, nemocnice, Motol, 3D mikroskop, Fakultní nemocnice v Motole, lékař, rakovina, Fakultní nemocnice Ostrava, 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Motole lékařům při operacích nově pomáhá 3D mikroskop  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.