Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nemocnice hlásí růst kyberútoků. Za poslední dva měsíce vzrostly skoro o polovinu

Počet kyberútoků na zdravotnictví vzrostl za poslední dva měsíce o 45 procent. Ve střední Evropě to bylo dokonce o 145 procent. Právě zdravotnictví je v současné době nejvíce napadaným odvětvím, jinde útoky rostly o 22 procent. Při ransomwarových útocích bývá nejčastěji použit program Ryuk a pak Sodinokibi. Uvedla to bezpečnostní firma Check Point.

Provozní ztráty jdou do desítek milionů

Provozní ztráty jsou podle poradenské firmy BDO měsíčně v desítkách milionů korun, nemluvě o komplikacích, které hackeři způsobí pacientům kvůli omezení provozu nemocnic. „Je třeba připomenout, že skutečné číslo kybernetické kriminality je v Česku mnohem vyšší, protože řada napadených nemocnic, firem a dalších subjektů má z pochopitelných důvodu snahu bezpečnostní incidenty spíše utajit,“ upozornil specialista na kybernetickou bezpečnost BDO Martin Hořický.

Nemocnice jsou atraktivním cílem, protože pod drtivým tlakem rostoucího počtu koronavirových případů a také v souvislosti s vakcinačními programy si nemohou dovolit výpadky a je pravděpodobnější, že splní požadavky na výkupné. Největší hrozbu pro zdravotnictví představují právě vyděračské (ransomwarové) útoky, ale výjimkou nejsou ani DDoS útoky nebo útoky botnetů a snaha o vzdálené spuštění kódu.

Nejvýraznější nárůst kyberútoků na zdravotnictví z pohledu jednotlivých zemí zaznamenala Kanada (o více než 250 procent), následovalo Německo (220 procent) a Španělsko (100 procent).

Počet útoků se vymkl kontrole

Počet kybernetických útoků na zdravotnický sektor se vymkl kontrole. Nemocnice jsou atraktivní cíle, protože kyberzločinci si od útoků slibují rychlé peníze a předpokládají ochotu zaplatit výkupné. Je to další parazitování na současné situaci, kdy si nemocnice pod náporem pacientů s koronavirem a vzhledem ke spuštění vakcinačních programů nemohou dovolit jakékoli výpadky a přerušení provozu. A úspěšné předchozí útoky motivaci zločinců ještě umocňují. Časté použití ransomwaru Ryuk ukazuje na snahu o cílenější útoky na rozdíl od předchozích masivních spamových kampaní,“ uvedl bezpečnostní expert Check Pointu Pavel Krejčí.

Zdravotnictví podle ředitele IDC-softwarehouse Karla Diviše dlouhodobě nemá dobré zabezpečení svých informačních technologií. Zpracovává množství citlivých údajů, čímž se stává lákavým terčem pro hackery. „Považuji ale za opravdový hyenismus, že hackeři v době, kdy zdravotnictví čelí obrovskému náporu, plným kapacitám nemocnic a vyčerpání personálu, cíleně útočí na nemocnice a další zařízení. I v nejhorších vojenských konfliktech se respektuje pravidlo, že na nemocnice a zdravotníky se neútočí,“ podotkl.

Většina útoků probíhá o víkendech nebo svátcích

Zdravotnické organizace by se podle doporučení odborníků měly zaměřit na odhalování trojských koní, protože útoky vyděračských programů většinou nezačínají přímo. Ryuk a další typy ransomwaru využívají v počáteční fázi trojské koně. K infekci trojanem dochází dny nebo týdny před ransomwarovým útokem. Většina útoků probíhá o víkendech a svátcích, kdy nebývají bezpečnostní týmy v plné pohotovosti.

V poslední době roste i počet podvodných stránek nabízejících levnou vakcínu proti koronaviru nebo nabízí „zázračné léky“. Jeden zahraniční e-shop například inzeruje přípravek na prodloužení života o 20 let a navíc zneužívá jméno kardiochirurga Jana Pirka. Bylo podáno trestní oznámení a věcí se zabývá policie, na stránkách České obchodní inspekci je uvedeno varování o nespolehlivém webu.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, Svět, počítače, internet, zdraví, kriminalita, koronavirus, nemocnice, kybernetický útok, zdravotnictví, střední Evropa, Česko, Jan Pirk, Karel Diviš, Pavel Krejčí, Česká obchodní inspekce, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice hlásí růst kyberútoků. Za poslední dva měsíce vzrostly skoro o polovinu  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.