Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Krevety z pražské tržnice mohou způsobit průjem, zvracení a teplotu, varují odborníci

Veterináři varují před nebezpečnou bakterií, kterou mohou obsahovat zmražené krevety prodávané v pražské tržnici Sapa. ČR dostala před potravinami varování prostřednictvím systému rychlého varování ze Slovenska, kde se také tato potravina prodávala. Vibrio parahaemolyticus způsobuje zvracení a vodnatý průjem. Na českém trhu se jich mělo prodat půl tuny. Dnes to sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.

Bakterie z pobřežních vod

Produkt je označený jako Krevety neloupané bez hlav s šarží VN734VI 264 a datem minimální trvanlivosti do 27. července 2021. Balení vážila 800 gramů, dodavatel byla společnost Julia Alex Asianfood. „Firma dodávající produkt na český trh provozuje maloobchodní prodejnu v areálu SAPA. Vzhledem k dlouhé době trvanlivosti mohou mít někteří spotřebitelé produkt ještě ve svém mrazáku. V takovém případě by jej neměli konzumovat a mohou jej vrátit v místě, kde jej zakoupili," dodal Petr Vorlíček. Prodejna byla označena jako Asijské potraviny.

Bakterie je součástí běžné mikroflóry ústí řek a pobřežních vod. Přenášená je podle veterinářů potravou, hlavně rybami a mořskými živočichy. Inkubační doba trvá asi tři dny. „Hlavními příznaky jsou vodnatý průjem, teplota, zvracení. Vznik onemocnění je vždy spojen s konzumací ryb, mořských živočichů nebo výrobků z nich," uzavřel mluvčí.

FOTO: Obchodní centrum Sapa. Jak se z masokombinátu stalo město ve městě

Obchodní centrum Sapa je označováno jako srdce vietnamské komunity v České republice. Jde o areál, který se rozkládá v jihovýchodní části Prahy na ploše 35 hektarů, kde návštěvník najde téměř všechny služby. Od škol a školek, přes lékaře,...

Veterináři zlikvidovali křepelčí vejce i maso neznámého původu

Letos v červenci veterináři informovali o tom, že nechali zlikvidovat přes 1300 křepelčích vajec a více než 100 kilo masa neznámého původu, které bylo skladované také v tržnici Sapa. Část těchto potravin byla skladovaná v nevhodných podmínkách, zjistili při kontrole společně s policií a celní správou.

Tržnice se za problémovou z veterinárního pohledu považuje dlouhodobě. Například loni na podzim v ní veterináři odhalili nelegální prodejnu potravin, bylo v ní téměř půl tuny neoznačených potravin bez dokladů původu. U většiny nešlo zjistit datum spotřeby, část produktů měla prošlou dobu trvanlivosti a byla zkažená. U pěti kilogramů sépií bylo datum trvanlivosti překročeno o tři roky.

Loni v květnu zadrželi veterináři s policisty v areálu tržnice v pražské Libuši 80 kilogramů potravin bez dokladů o původu, mimo jiné sušené ryby, olihně nebo zmrazené kachny, přičemž část byla plesnivých.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto SVS

Štítky potraviny, trh, zdraví, krevety, Sapa, Praha, jídlo, průjem, zvracení, Státní veterinární správa České republiky, Česko, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krevety z pražské tržnice mohou způsobit průjem, zvracení a teplotu, varují odborníci  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.