Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

FOTO: Obchodní centrum Sapa. Jak se z masokombinátu stalo město ve městě

Obchodní centrum Sapa je označováno jako srdce vietnamské komunity v České republice. Jde o areál, který se rozkládá v jihovýchodní části Prahy na ploše 35 hektarů, kde návštěvník najde téměř všechny služby. Od škol a školek, přes lékaře, pojišťovny, obchody s oblečením až po vyhlášená bistra, kavárny a restaurace. Ještě před dvaceti lety přitom na místě rozlehlé tržnice stál masokombinát.

Vytunelování masokombinátu

Obchodní centrum Sapa působí v areálu bývalého písnického masokombinátu a libušské drůbežárny od konce devadesátých let. Vznik Sapy je spojen právě se zánikem těchto podniků. Masokombinát Libuš a Drůbežářské závody Libuš přestaly fungovat v roce 1999, kdy proběhla jejich modernizace, po které je převzala obchodní skupina Satrapa pod vlivem Františka Chvalovského. Ta podniky převzala a záhy zkrachovala.

Chvalovského zná především česká fotbalová veřejnost jako funkcionáře, který se v devadesátých letech významně podílel na vzestupu klubu FK Chmel Blšany z okresního přeboru do české nejvyšší fotbalové soutěže. Chvalovský byl od roku 1990 do roku 2001 předsedou Českomoravského fotbalového svazu a od roku 1992 do roku 2002 také členem Evropské fotbalové unie UEFA.

Za zánikem samotných drůbežářských podniků stojí vytunelování, na kterém se měla podílet rodina bývalého komunistického ministra zemědělství Miroslava Tomana. Právě Tomana vyznamenal v roce 2015 prezident Miloš Zeman medailí Za zásluhy.

Oblečení, bistra, ale i chrám

Hned po krachu masokombinátu a drůbežárny se rozlehlé areály dostaly do vlastnictví vietnamské firmy. SAPARIA a. s. byla do obchodního rejstříku zapsána 5. října 1999.

V areálu Sapy podniká přes sedm tisíc osob, jde především o Vietnamce. Nejčastějším sortimentem je oblečení, domácí potřeby nebo potraviny. Funguje zde však i mnoho restaurací a bister, ve kterých zákazníci dostanou tradiční vietnamskou kuchyni. V areálu nechybí školy, pojišťovny, právní servis nebo instituce, které zařizují převod peněz do Vietnamu. V Sapě je i buddhistický chrám, kde bydlí mniši a kde se konají modlitby.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky obchodní centrum, Sapa, historie, Praha, bistro, Česko, oblečení, František Chvalovský, Miroslav Toman, FK Chmel Blšany, UEFA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Obchodní centrum Sapa. Jak se z masokombinátu stalo město ve městě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.