Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

FOTO, VIDEO: Podívejte se, jak probíhá testování na HIV, syfilis nebo žloutenku

V rámci festivalu Prague Pride se lze tento týden na Střeleckém ostrově otestovat na HIV, syfilis či žloutenku typu C. Výsledky jsou známy zhruba za půl hodiny a testování je zadarmo. Otestovat se lze i v Karlíně. Podívejte se, jak testování probíhá.

V loňském roce v České republice přibylo podle Státního zdravotnického úřadu přes 220 nových případů nákazy virem HIV. V Karlíně je možné se nechat anonymně, bez objednání a zadarmo otestovat. Tato možnost je i na letošním festivalu Prague Pride. Jak na Střeleckém ostrově, tak v Karlíně se lze nechat testovat dvěma způsoby, a to rychlotestem nebo testem z plné krve. 

„Když jsme v sanitě, tak jsou všechny úkony zadarmo. Na Checkpointu (místa, kde se lze otestovat) jsou testy na syfilis a žloutenky zadarmo. Na HIV, pokud je z plné krve (odběrem), tak je zadarmo a pokud rychlotestem, tak stojí tři stovky,“ uvedla zdravotní sestra Brigita Wohlová. Zájemci jsou různí, od zvědavých důchodců, přes ostýchající se mladé až po lidi s vážným podezřením na nákazu. Drogově závislí a lidé bez domova překvapivě podle Wohlové přílišný zájem o testování nemají. 

Prvním krokem testování je vyplnění anonymního internetového dotazníku. Při vyplnění získáte speciální kód, kterým se poté přihlásíte. Kód funguje právě místo jména a slouží poté i k zobrazení výsledků. Dotazník je relativně intimní, ale vzhledem k tomu, že je anonymní, nemělo by to ničemu vadit. Dotazník je k dispozici zde.

Po vyplnění dotazníku je potřeba předat kód pracovníkům stanice, v tomto případě stanu. Na základě odpovědí je poté vyhodnoceno, na co všechno bude zájemce otestován. Poté dochází k samotnému odběru krve. Sestřička odebírá z žíly 2,7 mililitrů krve, která je poté nakapána na testy. Z jednoho odběru se testují všechny tři nemoci. 

Následně je třeba počkat zhruba půl hodiny na vyhodnocení testu. Výsledky lze zjistit bud osobně anebo po užití speciálního kódu opět na internetu. Zájemci si také mohou nechat vystavit mezinárodní certifikát s výsledky testu. „Musí být proveden laboratorní test, na základě kterého laboratoř certifikát vystavuje. V současné době nabízíme certifikát za 350 korun v karlinském Domě světla,“ vysvětlit jeden z pracovníků centra. Při zaškrtnutí této možnosti v dotazníku musí tedy zájemce do Karlína. „V případě zájmu o certifikát není test anonymní, je na jméno, číslo dokladu a datum narození,“ dodal pracovník.

Kromě toho, že testování probíhá anonymně, tak se nikdo na nic nevyptává a všichni zaměstnanci jsou velmi milí a nápomocní. Testování na Prague Pride zaštiťuje Česká společnost AIDS pomoc (dále ČSAP). Ta vznikla koncem roku 1989 jako iniciativa rodin, blízkých a známých HIV pozitivních občanů s cílem jim prakticky pomáhat v řešení komplikací, které s sebou infekce HIV přináší. ČSAP nabízí testování v Praze, Brně, Ostravě, Olomouci, Teplicích, Ústí nad Labem, Českých Budějovicích, Hradci Králové a v Ústí nad Orlicí.

ČSAP provozuje i nonstop telefonní poradenskou linku a mobilní poradnu v sanitním voze. Dlouhodobě se snaží o snižováni společenského stigmatu, kterým je HIV obaleno. Organizace je financována z dotací, darů a příspěvků. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky HIV, testování, Prague Pride, prevence, syfilis, Karlín, Střelecký ostrov, infekční onemocnění, ČSAP, Česko, Praha, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO, VIDEO: Podívejte se, jak probíhá testování na HIV, syfilis nebo žloutenku  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.