Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Výsledky plošného testování na covid-19. Přes 26 tisíc testovaných, 107 pozitivních

Studie, která zkoumala kolektivní imunitu lidí v České republice, odhalila 107 pozitivních testovaných na onemocnění covid-19. Celkový počet testovaných lidí byl 26 549. Nejméně na 100 tisíc lidí bylo v Brně, nejvíc na Litovelsku, ani tam se však podíl nemocných nedostal přes pět procent.

Lidí bez příznaků je asi 27 až 38 procent, jde však pouze o první dohady. „Hlavní závěr studie je, že stupeň imunizace české společnosti je velmi nízký. Pohybuje se kolem jednotek promile," uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

V Praze a Brně bylo testováno přes 5 tisíc lidí, téměř 6700 v Olomouci, asi 3100 v Litoměřicích a 2400 lidí v Litovli, Uničově a Července, které byly na začátku epidemie hygieniky uzavřeny kvůli vysokému výskytu nakažených. Dalších 1200 lidí doplnili respondenti Akademie věd ČR (AVČR) a 620 lidí přidal Český statistický úřad.

Testy respondentů ČSÚ ukázaly v Praze 0 až 1,48 procenta nakažených, v Brně až 1,87 procenta a v Olomouci až čtyři procenta. Mezi zvanými Akademií věd bylo až 1,29 procenta a IKEM 0,63 procenta. Mezi dobrovolníky, kteří se na testy sami přihlásili, pak v Brně 0,22 procenta, v Praze 0,4 procenta, v Litoměřicích 0,6 procenta, v Olomouci 1,29 procenta a v Litovli a Uničově 3,33 procenta.

FOTO, VIDEO: V Praze začalo plošné testování. Podívejte se do front na Náměstí Míru

Stovky lidí na třech místech v Praze stojí v dlouhých frontách a čekají, až budou testováni na koronavirus. Na Náměstí Míru v Praze stojí lidé už od osmé hodiny ráno. Podle přítomných strážníků zatím na tomto stanovišti žádné konflikty mezi...

FOTOGALERIE: Jak probíhá plošné testování? Podívejte se na fotky přímo z testovacího stanu

V Praze od včerejšího rána probíhá testováni dobrovolníků na koronavirus. V dlouhých frontách na třech místech v Praze stály stovky lidí. V Praze se lidé testují v Zítkových sadech, Kateřinské zahradě a na Náměstí Míru. Podívejte se, jaká je...

Adam Vojtěch uvedl, že není důvod měnit nastavený plán rozvolňování, je však potřeba chránit rizikové skupiny. Zaměřit se je podle něj nutné na lokální ohniska nákazy, například Chebsko nebo v posledních dnech Prahu. „Nemáme už plošný problém, ale musíme ho řešit lokálně," dodal.

FOTOGALERIE: Podívejte se na pokoje, ve kterých leží nakažení pacienti Na Bulovce

Našemu fotografovi se podařilo dostat povolení pořídit snímky přímo mezi pacienty, kteří jsou pozitivní na nemoc COVID 19 a leží v nemocnicích Na Bulovce a na Karlově náměstí v Praze. Podívejte se na fotogalerii.

Foto

Štítky koronavirus, testování, výsledky, Praha, Brno, Česko, Akademie věd České republiky, Adam Vojtěch, Olomouc, Český statistický úřad, Litoměřice, Litovel, Uničov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výsledky plošného testování na covid-19. Přes 26 tisíc testovaných, 107 pozitivních  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.