Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

FOTO, VIDEO: V Praze začalo plošné testování. Podívejte se do front na Náměstí Míru

Stovky lidí na třech místech v Praze stojí v dlouhých frontách a čekají, až budou testováni na koronavirus. Na Náměstí Míru v Praze stojí lidé už od osmé hodiny ráno. Podle přítomných strážníků zatím na tomto stanovišti žádné konflikty mezi čekajícími nevznikly, ale odpoledne může být situace vyhrocenější, na poslední se totiž během dneška zřejmě nedostane. Na Náměstí Míru bude během dneška otestováno 300 až 400 lidí, ve frontách jich stojí odhadem o něco více.

V Kateřinské konflikty, na Náměstí Míru klid

Pražská centra umístěná v Zítkových sadech, Kateřinské zahradě a na náměstí Míru v Praze 2 otevřela v deset hodin dopoledne, první lidé u nich čekali už před osmou hodinou. V Kateřinské zahradě testují do tří hodin odpoledne seniory, ve frontě mezi nimi docházelo i ke konfliktům. Na Náměstí Míru panoval kolem jedenácté hodiny klid.

Mezi prvními lidmi ve frontě stojí paní Ivana. „Už jsme na nervy. Měli začít v deset a vidíte, že se nic neděje. Pořád jen pobíhají sem a tam. Čekám tu už dvě a půl hodiny," popsala Ivana situaci na Náměstí Míru v Praze půl hodiny po desáté. „Příznaky nemám, ale zajímá mě výsledek,“ uzavřela Ivana z Prahy, která pracuje v nakladatelství, které je teď zavřené.

Ve frontě stojí také paní Renata, která byla před nějakou dobou v rizikové oblasti. „Byli jsme lyžovat ve Švýcarsku, ale to jsou už dva měsíce, to už by se příznaky asi projevily,“ říká na úvod. Renata pracuje v logistice a provoz její firmy zatím přerušen nebyl. Testovat se jde podle svých slov proto, aby podpořila výzkum. „O svoje zdraví se nebojím, ale bojím se o zdraví své rodiny a starších osob v naší republice. Chci podpořit výzkum, chci, aby to co nejdřív skončilo.“

Způsob testování

„Je tam určité zpoždění,“ říká půl hodiny po desáté hodině mluvčí armády za stanoviště na Náměstí Míru v Praze major Jiří Havel. Na otázku, zda se dostane na všechny, kteří ve frontách na Náměstí Míru čekají, odpovídá diplomaticky. „Kapacita by měla být asi třicet až čtyřicet lidí za hodinu. Testovat se bude na tomto stanovišti do osmi hodin večer.“ Testovací areál na Náměstí Míru stavělo osm lidí. „V součanosti je zde přítomno dalších jedenáct osob z ozbrojených sil,“ počítá major Havel.

Lidé do front na Náměstí Míru přicházejí bez registrace, způsob řazení je kdo dřív přijde, ten dřív mele. „Na tomto stanovišti se testují dobrovolníci ve věku od osmnácti do devětapadesáti let. Lidé přijdou, vystojí si frontu, zaregistrují se a zamíří hlavního stanu, kde jim zdravotníci odeberou kapilární krev z prstu. Rychlotest během patnácti až dvaceti minut ukáže, zda je vzorek pozitivní, nebo negativní,“ vysvětluje Havel průběh testování. V případě, že je vzorek negativní, může dobrovolník odejít. Pokud je vzorek pozitivní, míří lidé na výtěr z dutin a informace jsou předávány hygienickým stanicím, které pozitivně testované lidi informují o tom, jak se mají chovat a co dělat.

Testování bude na Náměstí Míru probíhat minimálně do 30. dubna. „Cílový stav otestovaných lidí po celé republice je 27 tisíc lidí,“ uzavřel major Jiří Havel.

Foto

Štítky koronavirus, testování, fronty, Náměstí Míru, Praha, Jiří Havel, Krajská hygienická stanice, Švýcarsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO, VIDEO: V Praze začalo plošné testování. Podívejte se do front na Náměstí Míru  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.