Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vietnamští prodavači děkují srdíčkem! Pracovníkům záchranných složek nabízejí občerstvení zdarma

Početná vietnamská komunita žijící v České republice rozjela vlastní kampaň na pomoc v současné situaci. Stovky vietnamských prodavačů vystavují ve svých obchodech a bistrech plakáty s červenými srdíčky, kterými dávají najevo, že nabízejí zdarma občerstvení pro záchranné složky. Někteří z nich navíc darují zákazníkům i podomácku šité roušky.

Ve stovkách vietnamských obchodů a bister po celé republice, včetně těch v Brně, se aktuálně objevují plakáty se srdíčky. Vietnamští prodejci tak osobitým způsobem dávají najevo svou solidaritu s pracovníky záchranných složek a nabízejí jim zdarma občerstvení. Začalo to na kávě a pití zdarma, postupně ale začali prodavači nabízet také instantní nudle, sušenky nebo třeba hamburgery. 

Červené srdce symbolizuje solidaritu s hrdiny v prvních liniích

Iniciátorem akce je bloger Tran van Sang, který se dlouhodobě snaží o lepší integraci vietnamské komunity v Česku. Na jeho facebookové stránce má desítky tisíc fanoušků, které pomocí živého vysílání o výzvě v pondělí večer informoval.

„Po výpuku epidemie se na mě začalo obracet mnoho lidí z české vietnamské komunity s tím, že chtějí v současné situaci pomoci. Přicházeli s mnoha nápady, ale nevěděli, v jaké konkrétní podobě a komu mohou pomoc poskytnout. Nejvíce smysluplné mi přišlo zaměřit se na pomoc policistům, zdravotníkům, hasičům a vojákům, zkrátka hrdinům v prvních liniích. Protože většina vietnamských prodejců má stále otevřené své obchody, vyzval jsem je v živém vysílání, aby poskytly pomoc právě v podobě občerstevní zdarma. A právě to symbolizuje červené srdcíčko na plakátech,“ popisuje Tran van Sang.

Výzva se uchytila rychle, už po skončení pondělního živého vysílání začaly iniciátorovi chodit zprávy od lidí, kteří cedule se srdíčky ještě ten samý večer pověsili. „Zprávy od Vietnamců, kteří se do výzvy zapojily, mi chodí ze všech koutů republiky,  včertně Brna nebo dokonce i z měst v karanténě," řekl Tran van Sang. Přesné číslo zapojených lidí však nemá. Podle množství zpráv do prodejců odhaduje, že jde o stovky vietnamských obchodů a bister. „Teď se do výzvy dokonce připojili i Češi, kteří vystavují srdíčka ve svých kavárnách a bistrech. Je skvělé, že to má takový úspěch," doplnil.

Vietnamské maminky doma šijí roušky, v obchodech je pak darují zákazníkům

Pomoc, kterou obchodníci nabízejí, nezůstává jenom u jídla a pití. Vietnamská komunita začala také hromadně šít roušky, které jsou aktuálně žalostně nedostatkovým zbožím. „Se šitím roušek přišly vietnamské maminky, jejichž děti pracují v nemocnicích. Po celé republice jsou nyní desítky těchto domácích dílen na roušky,“ řekl Tran van Sang, na kterého se komunita obrací i v této v souvislosti. 

Ušité roušky potom vietnamští prodavači rozdávají ve svých obchodech zákazníkům. „Nabízejí tím ochranu jak zákazníkům, tak i prodejcům samotným,“ uzavřel iniciátor výzvy.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Sangu.eu

Štítky korona, poděkování, srdce, Vietnamci, obchody, solidarita, pomoc, občerstvení, zdarma, obchod, rouška, komunita, Česko, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vietnamští prodavači děkují srdíčkem! Pracovníkům záchranných složek nabízejí občerstvení zdarma  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.