Počasí dnes10 °C, zítra12 °C
Pátek 13. září 2024  |  Svátek má Lubor
Bez reklam

Hygienici zkontrolovali točené zmrzliny, v 7 vzorcích našli nadměrné množství bakterií

Od května do července prověřila pražská hygienická stanice zdravotní nezávadnost zmrzlin ve 20 provozovnách. Hygienici se zaměřili hlavně na přítomnost vybraných mikroorganismů a na obsah lepku ve zmrzlinách, které jsou prodávány jako bezlepkové.

Hygienici ve vytipovaných pražských provozovnách a stáncích kontrolovali dodržování skladovacích podmínek a teplotní řetězc jak u směsí na vyýrobu zmrzliny tak i jednotlivých surovin, ochranu před kontaminací, dodržování osobní hygieny zaměstnanců a dodržení výrobního postupu. Celkem bylo odebráno 44 vzorků zmrzliny v 7 stáncích, 6 občerstveních a v 7 restauracích. Z toho 27 vzorků bylo odesláno na mikrobiologické vyšetření a 17 vzorků na vyšetření obsahu lepku.

Bezlepkové zmrzliny jsou bez lepku

„Ve všech 17 vzorcích zmrzlin, které provozovatelé deklarovaly jako bezlepkové zmrzliny, nebyl obsažen alergen lepek,“ uvedla na svých stránkách Hygienická stanice hl. m. Prahy. Ve vzorcích nebyly nalezeny bekterie rodu Salmonela. Naopak tomu bylo u bakterie rodu Enterobacteriaceae. Z 27 vzorků jich nevyhovělo 7„Nadlimitní počet bakterií Enterobacteriaceae svědčí o nedostatečné provozní hygieně, především nedostatečné sanitaci výrobníků zmrzlin, nádobí a náčiní používaného k výrobě zmrzlin,“ vysvětlili hygienici.

Hygiena udělila pokuty a nařídila sanitace

6 provozoven jejichž zmrzlina nesplnila hygienické normy dostaly nařízeno provést sanitaci pracovních ploch, zařízení pro výrobu zmrzlin, nádobí a náčiní používaného k výrobě zmrzlin. „V jednom případě byla uložena sankce formou příkazového bloku na pokuty na místě zaplacené ukládané za přestupky právnických a fyzických osob podnikajících v celkové výši 3 000,- Kč a v 5-ti případech bude s provozovateli zahájeno správní řízení,“ uvádní stanice na webu. V jedné provozovně navíc bude zahájeno správní řízení kvůli zjištěným dalšícm nedostatkům v provozní hygieně.

Ve stáncích nevyhověly pro přítomnost nadlimitních hodnot bakterií z 10 vzorků 2 (20 %), v občerstveních z 11 vzorků nevyhověly 5 (cca 27 %) a v restauracch ze 6 vzorků nevyhověly 2 vzorky (cca 33 %).

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky hygiena, zmrzlina, kontrola, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hygienici zkontrolovali točené zmrzliny, v 7 vzorcích našli nadměrné množství bakterií  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.