Počasí dnes18 °C, zítra13 °C
Středa 11. září 2024  |  Svátek má Denisa
Bez reklam

Zákaz koupání v Šeberáku hygiena zrušila. Kvalita vody je ale stále špatná

Hygienici zrušili zákaz koupání v rybníku Šeberák v pražských Kunraticích, voda je v něm však stále nevhodná ke koupání kvůli výskytu sinic. Špatná kvalita vody kvůli sinicím je nadále také v Hostivařské přehradě. Horší voda je v koupališti Džbán. V ostatních pražských koupalištích je voda v pořádku. Vyplývá to z údajů, které dnes Hygienická stanice hlavního města Prahy zveřejnila na svých internetových stránkách. Hygienici letos sledují jakost vody ve čtyřech přírodních koupalištích, a to Motol, Šeberák, Hostivař a Džbán, dále v betonové nádrži Divoká Šárka a ve dvou pražských biotopech - Lhotka a Radotín.

Hygienici naměřili špatnou kvalitu vody v Šeberáku při pravidelné kontrole v polovině července, když množství chlorofylu a vodního květu překročilo limity. Koupání tak ihned vyhláškou zakázali. Po posledním měření k 12. srpnu byl zákaz koupání podle údajů zrušen, kvalita vody je však stále zhoršená.

Nevhodná ke koupání je také Hostivařská přehrada a Džbán

V Šeberáku se vyskytují sinice, voda neodpovídá hygienickým požadavkům a představuje zdravotní riziko. Koupání a provozování vodních sportů nelze doporučit zejména pro děti, těhotné ženy, osoby trpící alergií a osoby s oslabeným imunitním systémem, uvedli hygienici na webu. Nevhodná voda ke koupání je nadále také v Hostivařské přehradě, podle webu je v přehradě "masový výskyt sinic". Horší kvalita vody je i v koupališti Džbán, ve kterém je snížená průhlednost vody. Po koupání se tak doporučuje se osprchovat.

Odborníci na základě vzorků laboratorně zkoumají smyslově postižitelné ukazatele jakosti vody, jako je znečištění odpady a přírodní znečištění, i výsledky mikrobiologických, biologických a chemických laboratorních analýz. Kvalitu označují na pětistupňové škále, jednička značí vodu vhodnou ke koupání, naopak pětka znamená zákaz koupání.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Se svolením Hygienické stanice hlavního města Prahy

Štítky koupání, Kunratice, hygiena, kvalita vody, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zákaz koupání v Šeberáku hygiena zrušila. Kvalita vody je ale stále špatná  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.