Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na záškrt zemřel v Česku první člověk po 55 letech. Je to senior z Prahy

, aktualizováno 6. března 2024, 14:42

Státní zdravotní ústav zaznamenal první úmrtí na záškrt od roku 1969. Jednalo se o dvaaosmdesátiletého muže z Prahy, kterého léčili v jihlavské nemocnici. Podle vyjádření ústavu byl senior aktivní a sportoval. Hygienici hlavního města už kontaktovali jeho blízké, vyšetřili je a podali jim antibiotika.

„U pacienta z Prahy, který ale bojoval s infekcí v jihlavské nemocnici, se s největší pravděpodobností jednalo o krční (faryngeální) formu infekce způsobenou bakterií Corynebacterium diphtheriae. Pacient netrpěl žádným jiným závažným onemocněním, jednalo se o sportovce a aktivně žijícího seniora. Záškrt byl tedy pravděpodobně přímou příčinou úmrtí, “ uvedla v tiskové zprávě zástupkyně vedoucího Oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu Kateřina Fabiánová.

Případ si od jihlavských kolegů převzala Hygienická stanice hlavního města Praha, která našla kontakty nemocného. Provedla u nich protiepidemická opatření, která zahrnují vyšetření a u úzkých kontaktů také podání antibiotické profylaxe.

„Vývoj  znovu ukazuje na důležitost přeočkování proti záškrtu v dospělosti. S ohledem na rychle rostoucí počty případů černého kašle a zároveň stále aktuální možnost nákazy záškrtem je ideální nechat se přeočkovat v dospělosti trojkombinací, a to proti tetanu, černému kašli a záškrtu. První příležitost se pro dospělé pojí s pravidelným přeočkováním proti tetanu v 25 letech života. Ačkoli tuto trojkombinaci zdravotní pojištění dosud nehradí, jako lékařka mohu přeočkování jedině doporučit,“ sdělila ředitelka Státního zdravotního ústavu Barbora Macková.

Diagnózu ještě definitivně stanoví Národní referenční laboratoř Státního zdravotního ústavu, která otestuje vzorky odebrané pacientovi. Jak ale ústav zmínil v tiskové zprávě, klinické příznaky nemoci byly u pacienta pro záškrt zcela typické a fatální.

Záškrt se objevil v České republice poprvé po 27 letech v roce 2022. Za roky 2022 a 2023 pak zaznamenali 12 případů a od začátku roku 2024 do 6. března nemoc dostalo 6 pacientů.

Děti očkují proti záškrtu povinně, poslední dávka se aplikuje mezi 10 a 11 rokem. Světová zdravotnická organizace a Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí doporučují přeočkování každých 10 let.

Nemoc se projevuje jako těžká angína. Infekce napadne sliznice krku, ty pak zúží dýchací cesty a pacient se dusí. Léčí se antibiotiky, musí být ale včas diagnostikovaná.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay

Štítky záškrt, Státní zdravotní ústav, Praha, Jihlava, smrt, senior

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na záškrt zemřel v Česku první člověk po 55 letech. Je to senior z Prahy  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.