Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na silvestra opět stouply koncentrace prachu, v Praze byly jedny z nejvyšších

Koncentrace prachových částic v ovzduší při silvestrovských oslavách zejména ve městech, kde lidé odpalují zábavní pyrotechniku, opět výrazně stouply. Nejvyšší koncentrace polétavého prachu v zemi měřicí stanice zaznamenaly ve Frýdku-Místku a dále v pražských Vysočanech a Holešovicích.

„V mapě koncentrací prachových částic PM10 v České republice krátce po půlnoci 1. ledna 2024, města ´svítí´ červeně, což je barva indikující vyšší úroveň znečištění," uvedl Český hydrometeorologický ústav na sociální síti X. Při odpalování zábavní pyrotechniky se spolu s prachovými částicemi uvolňují také chemické látky, které jsou vysoce toxické a karcinogenní, uvedla v polovině prosince v tiskové zprávě Akademie věd České republiky.

Podle ČHMÚ je nutné si uvědomit, že koncentrace znečišťujících látek sice jasně ukazují vliv odpalování pyrotechniky, nejsou ale přímo úměrné odpálenému množství. Není tak možné říct, že zrovna ve Frýdku-Místku se letos odpalovalo nejvíce. „Zde vstupuje do hry například i počasí, a to zejména rozptylové podmínky, které determinují, jak rychle se znečištění rozptýlí i jaké budou výchozí koncentrace před půlnocí," upozornili meteorologové.

V centru Prahy jsou během silvestrovských oslav připraveni i záchranáři. Stanoviště mají na Václavském i Staroměstském náměstí, přistaven je i kamionový modul Golem, několik sanitek i čtyřkolka. Pár hodin přes začátkem večírků v ulicích si přejí...

Při bezvětří, v sušším období, velmi nízkých teplotách a výskytu přízemní teplotní inverze mohou být podle ČHMÚ koncentrace velmi vysoké už před půlnocí. Záleží také na tom, jak blízko odpalům pyrotechniky je měřicí stanice. „Pokud se tedy v konkrétním městě odpaluje blízko stanice, bude to na datech znát, neznamená to ale, že v jiném městě nemohla být situace ještě horší, jen ji nebylo jak změřit," doplnili meteorologové.

Kritici ohňostrojů delší dobu upozorňují na to, že petardy a rachejtle také ohrožují domácí i volně žijící zvířata a okolní přírodu, mohou způsobit zranění i škody na majetku a jsou zdrojem velkého množství nerecyklovatelného odpadu.

Některá města tak místo ohňostrojů organizují na přelomu roku videomappingy či laserové show. Tentokrát navíc některé radnice ohňostroje kolem přelomu roku zrušily po výzvě ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), aby tak učinily s ohledem na nedávný tragický útok střelce v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Eva Hradilová

Štítky počasí, ovzduší, zábava, Silvestr, ohňostroje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na silvestra opět stouply koncentrace prachu, v Praze byly jedny z nejvyšších  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.