Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Štěnice už zlobí i Prahu, hygienikům si na ně stěžují až dvakrát týdně

Stejně jako jiná velká evropská města, která jsou oblíbeným cílem turistů, i Praha teď bojuje se štěnicemi v ubytovacích zařízeních. Podle hygieniků hlavního města je zde jejich výskyt poměrně velký, hlásí jim až dvě podezření týdně. Štěnice se rychle množí, šířit se mohou i v zavazadlech nebo na podrážkách bot.

Podle pracovníků Hygienické stanice hlavního města jsou štěnice vážným problémem, na který už se ale pozapomnělo. Jejich šíření je spojeno s cestováním a lidé je šíří, aniž by o tom věděli. Třeba když si uloží kufr pod postel, parazit se totiž schová i v zavazadlech, oblečení nebo botách. Přes den se štěnice ukrývají například v prasklinách, rámech obrazů či  průchodech teplovodních a elektrických rozvodů.

„Detailní informace o výskytu štěnic v Praze nejsou k dispozici, nicméně jejich výskyt je poměrně vysoký. Lze tak usuzovat z celé řady podnětů, které HSHMP pravidelně stran výskytu štěnic dostává. Minimálně jde o jeden až dva takové podněty týdně,“ uvedli hygienici na svém webu. Každé takové oznámení jdou osobně prověřit na místo. 

Více o tom, jak zakročit proti štěnicím si přečtete zde.

Tam už ale často žádné štěnice neobjeví. Buď už provozovatel provedl desinsekci, nebo si hosté spletli druhy hmyzu.

Provozovatelé musí ze zákona provádět pravidelné preventivní desinsekce a pak ty mimořádné, pokud štěnice opravdu najdou. Výskyt hlásí krajským hygienickým stanicích. Ty provádí dozor v ubytovacích zařízeních jsou hotely, ubytovny nebo i koleje. 

Štěnice se živí lidskou krví a místa kousnutí by lidé neměli škrábat, mohlo by dojít k zanesení infekce. Po návratu domů hygienici doporučují prohlédnout zavazadla a podrážky bot, prádlo vyprat na co nejvyšší teplotu a pokud je to možné, využít sušičku, pak prádlo vyžehlit. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto CDC/ Harvard University, Dr. Gary Alpert; Dr. Harold Harlan; Richard Pollack. Photo Credit: Piotr Naskrecki, Public domain, via Wikimedia Commons

Štítky Hygienická stanice hlavního města, štěnice, ubytování, turisté, cestování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

No jo když tam jezdí do Prahy kdejaký musulmanský či negrovský dobytek jako turisti,tak se není čemu divit!!!!

Středa, 18. října 2023, 08:36Odpovědět

Štěnice už zlobí i Prahu, hygienikům si na ně stěžují až dvakrát týdně  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.