Počasí dnes22 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Pražští záchranáři dostanou nové sídlo za dvě miliardy, navrhlo ho bratislavské studio

Podoba nového sídla pražské záchranné služby už je známa, v porota v mezinárodní soutěži vybrala projekt bratislavského studia Plural. Novou budovu postaví na Proseku, kolaudovat by se měla v lednu roku 2030 a vyjde na víc než dvě miliardy korun. Vítězný návrh město představí v půlce listopadu.

„Konečně po dlouhých jedenácti letech od prvního záměru toho, že se bude stavět nová budova pro záchrannou službu, jsme tady a máme vybraný architektonický návrh. Nový projekt umožní vybudovat nejen zdravotnické operační středisko na špičkové úrovni, ale současně se i pod jednou střechou zefektivní práce a koordinace našich zdravotníků,“ uvedla na tiskové konferenci náměstkyně primátora Alexandra Udženija (ODS), která byla i členkou výběrové komise.

Do příprav návrhů se podle Udženije zapojili i sami záchranáři, poradili, jak by pro ně budova byla nejužitečnější.

Do soutěže přihlásili 19 návrhů, do finálového výběru se dostalo šest. Zvítězil tým z bratislavského studia Plural, který dostane odměnu dva miliony korun. Druhé místo obsadil barcelonský tým a třetí pražský Atelier bod architekti. Všechny návrhy veřejnosti představí v pondělí 13. listopadu v Centru architektury a městského plánování.

Sídlo vznikne na pozemku na Proseku vedle polikliniky, plánují tam i dispečink, středisko výcviku nebo servis sanitních vozů.

Vítěz teď bude pověřen vypracováním kompletních projekčních prací včetně autorského dozoru při stavbě. Podle předběžného harmonogramu stavbu zahájí v červnu 2027 a kolaudaci provedou v lednu 2030. Cena se se vyšplhá přes dvě miliardy korun, Udženija zmínila částku 2,3 miliardy.

Kromě toho stále upravují dosavadní sídlo záchranářů v Korunní. „Teď dochází k rekonstrukci dispečinku, rozšiřujeme výjezdová stanoviště. Jsme v kontaktu s dalšími místy, aby byl dostupný dojezd pro Pražany co nejvhodnější,“ uvedla Udženija. V současné době podle náměstkyně Praha o novém výjezdovém místě jedná s Nemocnicí Na Františku.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zdravotnická záchranná služba hlavního města

Štítky Praha, stavba, Zdravotnická záchranná služba, dispečink, záchranáři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

Doufám,že se toho pražstí záchranáři včas dočkají a že to pražská mafie nerozkrade!!!!!

Úterý, 17. října 2023, 01:51Odpovědět

Pražští záchranáři dostanou nové sídlo za dvě miliardy, navrhlo ho bratislavské studio  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.