Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Praha bude mít od září novou zubní pohotovost, připravuje se další jen pro děti

Pražané budou moci od září využít novou zubní pohotovost, kterou otevře Nemocnice na Františtku. Radní schválili 3,3 milionu korun na její vybavení a provoz. S Fakultní Thomayerovou nemocnicí teď hlavní město jedná o realizaci pohotovosti pro děti.

Ordinace ošetří i sociálně slabé

Nová pohotovost má odlehčit poliklinice ve Spálené, která minulý rok otevřela pohotovost pro děti i dospělé. Té přibyly tisíce pacientů poté, co svou dětskou pohotovost v roce 2022 uzavřela nemocnice v Motole. 

Radní Nemocnici na Františku schválili celkem 3,37 milionu korun. Dva a půl milionu jde na vybavení, 870 tisíc na provoz od září do prosince. 

Ordinace nebude fungovat jen jako pohotovostní, ale přes den bude poskytovat klasické zubařské služby, a to hlavně sociálně potřebným. „Naši sociálně potřební občané se naučili na František chodit, tak jim tam chcem poskytnout i tuto lékařskou službu,“ řekla na tiskové konferenci náměstkyně primátora pro oblast sociálních věcí Alexandra Udženija (ODS).

Do centra Prahy dojíždějí i středočeští pacienti

Problém s velkou poptávkou po pohotovostní péči ale podle Udženije pomůže vyřešit i jednání se Středočeským krajem. Polovina pacientů, které ve Spálené ošetřili jsou totiž středočeští občané. „Takže nám sem jezdí Středočeši na pohotovost,“ konstatovala Udženija. 

Bude to jedno z témat zasedání s radou Středočeského kraje. „Aby i oni začali přemýšlet o tom, že budou navyšovat pohotovosti tak, aby nám ulehčili práci,“ dodala Udženija.

Ordinace na Františku nebude fungovat jen jako pohotovostní, ale přes den bude poskytovat klasické zubařské služby a to hlavně sociálně potřebným a bude takzvaně nízkoprahová. „Naši sociálně potřební občané se naučili na František chodit, tak jim tam chcem poskytnout i tuto lékařskou službu,“ uvedla Udženija. 

Město kromě toho jedná i s Fakultní Thomayerovou nemocnicí, kde by měla začít fungovat pohotovost jen pro děti. Nemocnice zatím vyčísluje náklady, tisk by náměstkyně chtěla radě a poté zastupitelstvu předložit v září. 

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky pohotovost, zubní, nemocnice, rada hlavního města

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha bude mít od září novou zubní pohotovost, připravuje se další jen pro děti  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.