Devět z deseti školních jídelen v Česku používá při vaření více soli, než je zdravé. Ukázaly to loňské kontroly hygieniků. Ze 165 sledovaných školních jídelen jen v 11 procentech solení vyhovovalo doporučení Světové zdravotnické organizace.
Hygienická služba ČR o kontrolách solení pokrmů ve školních jídelnách informovala v souvislosti s dnešním Světovým dnem zdraví, který je zároveň výročím vzniku Světové zdravotnické organizace. Sledovaných 165 školních jídelen vařilo pro víc než 52 300 dětských strávníků. „V 11 procentech z nich byly pokrmy vyhovující doporučení WHO, 51 procent jídelen nadužívalo soli a 38 procent přesolovalo," oznámili hygienici.
Poukázali na listopadové vyjádření Státního zdravotního ústavu, podle kterého nadváha nebo obezita u dětí souvisí s nadměrným příjmem nejen cukru, ale i soli. „Konzumace přesolených jídel a pochutin vede nejen u dětí k pocitu žízně. Ten pak velmi často řeší pitím slazených nápojů. Navíc děti, které si od malička zvykají na slanou chuť, následně vyžadují příliš slanou stravu i v dospělosti," uvedl Státní zdravotní ústav. Obezita zvyšuje riziko hypertenze, tedy vysokého krevního tlaku, a onemocnění srdce a cév patří celosvětově k nejčastějším příčinám úmrtí.
Češi podle zdravotního ústavu solí až třikrát víc, než je zdravé. Světová zdravotnická organizace doporučuje přijímat denně maximálně pět gramů soli, což odpovídá jedné čajové lžičce. Češi přitom soli sní průměrně až 15 gramů denně, uvedla vedoucí Centra podpory veřejného zdraví Státního zdravotního ústavu Marie Nejedlá. Většinu soli podle ní Češi přijímají z hotových potravin nebo polotovarů, a to i z těch těch sladkých. Situace je podle zdravotního ústavu mírně lepší u žen, v průměru snědí denně deset gramů soli.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.