Inspektoři Hygienické stanice hlavního města se v lednu opět vydali na kontroly stravovacích zařízení. Celkem viděli 167 provozoven, kde našli skoro třicet závažných pochybení. Rozdali za ně pokuty ve výši 166 tisíc korun.
Hygienici restaurace, jídelny, kavárny i stánky kontrolují pravidelně, proto je překvapivé, že někteří provozovatelé s jejich návštěvou nepočítají. V lednu se podívali do 167 zařízení na území celého města a opět odhalili zásadní porušení pravidel hygieny.
V jednom podniku se v přípravně jídla loupala malba ze zdi, další mělo zašpiněnou a rozbitou ledničku se silnou námrazou.
„Hygienici nenechali bez povšimnutí ani znečištěný sporák pro přípravu teplých pokrmů či silně znečištěnou fritézu s přepálenými zbytky potravin v dalších provozovnách. O zodpovědném přístupu nesvědčila ani znečištěná podlaha mezi zařizovacími předměty v kuchyni v dalším kontrolovaném podniku,“ píše se v tiskové zprávě.
Do sedmnácti provozoven poslali kontrolu přímo zákazníci kvůli obavám z nedostatečné provozní hygieny. V deseti případech restaurace nahlásili kvůli zdravotních obtížím po konzumaci, čtyři z těchto stížností byly oprávněné.
Za všech 28 závažných prohřešků rozdali pokuty ve výši 166 tisíc korun. Seznam kontrolovaných podniků najdete zde.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.