Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Praha podpoří zdravotně znevýhodněné. Příspěvky rozdá na pomůcky i vzdělávací kurzy

Hlavní město pomůže občanům se závažným zdravotním znevýhodněním. Využije k tomu Sociální nadační fond, který vznikl v červnu minulého roku a dosud podporoval pěstouny a osoby v bytové nouzi. Program se zaměřuje na lidi, kteří potřebují podporu další osoby nebo zajištění léčebného režimu a kterým nestačí podpora od státu.

Fond pomůže těm, kterým chybí podpora státu

O příspěvek si mohou zažádat všichni, kdo už zažádali o všechny relevantní možnosti podpory od státu, tedy o příspěvek na péči, na mobilitu a podobně. Podporu hlavního města mohou získat, pokud jim státní podpora nebyla přiznaná, nebo její výše nestačí na pokrytí potřeb.

Cílem projektu je předejít ústavní péči. Navíc také usiluje o lepší uplatnění znevýhodněných na trhu práce a jednodušší začlenění do společnosti, a to díky podpory pro profesní i osobní rozvoj.

Osobní asistence, léčebné výlohy i vzdělávací kurzy

„Sociální nadační fond jsme založili pro všechny Pražany v tísni, pro něž pomoc od státu chybí nebo není dostatečná. Jako takový je fond nástrojem odpovědné sociální politiky města. Za půl roku fungování jsme pomohli již více než 130 žadatelům ve dvou otevřených programech – pro pěstouny a pro Pražany v bytové nouzi,“ uvedla v tiskové zprávě Milena Johnová (Praha sobě), radní pro sociální politiku a zdravotnictví. „Nyní spouštíme třetí z celkových čtyř programů, zaměřený na podporu lidí se zdravotním znevýhodněním, aby mohli vést důstojný a samostatnější život, našli lepší uplatnění a nemuseli končit v ústavech,“ doplnila.

Program je rozdělený na tři kategorie, ve kterých je možné o příspěvky žádat. První z nich nese název S někým to zvládnu lépe a umožňuje zažádat o příspěvek na pomoc další osoby, ať už jako osobní asistence nebo terapeutické služby. Druhá kategorie Překonám bariéry pomůže lidem, kteří potřebují zaplatit léčebné výlohy nebo zvláštní pomůcky, a třetí Můžu se lépe uplatnit podpoří ty, kteří pro výkon práce potřebují vzdělávací kurz nebo speciální pomůcky.

Program má zvýšit šance žadatelů na uplatnění ve společnosti

„Jsem ráda, že náš program zahrnuje širokou škálu možností podpory lidí se zdravotním znevýhodněním a myslí také na ty, kteří o ně pečují – pomůže třeba zvládat náklady na tísňovou péči či odlehčovací služby, které umožní zůstat v domácím prostředí, ale podpoří také rozvoj schopností a dovedností, které zvýší šance lidí se znevýhodněním na jejich uplatnění se ve společnosti,“ uvedla ve zprávě pro novináře ředitelka pražského Sociálního nadačního fondu Barbora Komberec Novosadová.

Zájemci si o podporu mohou zažádat prostřednictvím systému Grantys, podrobné informace jsou dostupné na webu fondu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MHMP

Štítky příspěvek, zdravotní znevýhodnění, inkluze, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha podpoří zdravotně znevýhodněné. Příspěvky rozdá na pomůcky i vzdělávací kurzy  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.