Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VIDEO: Pobodaná žena se zotavuje z útoku. Srdce jí rukama masírovali hodinu a půl

Žena, kterou v půlce prosince v Praze 4 bodl útočník do srdce a do břicha, se stále léčí v motolské nemocnici, je ale na dobré cestě k uzdravení. Záchranáři a lékaři teď popsali, jak její záchrana před Vánoci probíhala.

„Nebylo jisté, zda na místě útočník stále není"

Muž na dvě ženy v ulici Novodvorská zaútočil 17. prosince večer. Život jedné z nich zřejmě zachránila posádka projíždějících záchranářů. Tu na nedaleko ležící ženu upozornil svědek.

„Na první pohled bylo patrné, že je žena v bezvědomí, na svetru byly vidět stopy krve ze dvou ran v oblasti hrudníku a břicha. Svědci nás upozornili, že ji někdo pobodal. Začali jsme pacientce poskytovat péči a požádali dispečink o vyslání lékařské posádky a přivolání policie, nebylo jisté, zda na místě útočník stále není,“ popsala v tiskové zprávě zdravotnická záchranářka Michaela Procházková. Byla tehdy na své vůbec první službě.

Snažili se zastavit krvácení, když ale ženě přestalo bít srdce, museli přistoupit k resuscitaci. Ta se jim podařila a ženě pak podali infuzi.

Srdce masírovali skoro hodinu a půl

V tu chvíli jim řekli o druhé zraněné. Ta měla naštěstí jen zraněné ruce a první pomoc jí poskytli kolemjdoucí. Pomohla i zdravotní sestra.

„Nejistota, kdy se potřebujete věnovat pacientce, ale zároveň hlídáte, aby někdo nenapadl vaši kolegyni, vás nebo další lidi, byla na tomto případu pravděpodobně nejsložitější,“ vzpomínal záchranář Karel Kirs, vedoucí výjezdové skupiny.

Po příjezdu další posádky pobodanou šestačtyřicetiletou ženu přesunuli do sanitky a přišel čas na zásadní zákrok. Skalpelem jí řízli do hrudníku, aby krev proudící z ran netlačila na srdce, ale drénem odtékala z těla. Ženě pak podali léky a převezli ji do Fakultní nemocnice Motol.

Michaela Procházková a Karel Kirs.

„Díky urgentní resuscitační torakotomii, tedy širokému otevření hrudníku, jsme odhalili takzvanou srdeční tamponádu, při níž krev nahromaděná v osrdečníku utiskuje srdeční sval, v důsledku čehož dochází k srdeční zástavě. Srdce bylo zasaženo jednou bodnou ránou, která měla přibližně 20 milimetrů. Mým úkolem bylo co nejrychleji otevřít hrudník, zjistit rozsah poranění a zastavit krvácení, aby bylo možné provést přímou srdeční masáž,“ informoval v tiskové zprávě lékař Tomáš Haruštiak ze III. chirurgické kliniky motolské nemocnice.

Při té má kardiochirurg srdce v dlaních a masíruje obě komory.

To trvalo 80 minut, což je podle primáře Kliniky kardiovaskulární chirurgie Fakultní nemocnice Motol Milana Horna unikátní doba.

Útočníka policie zastřelila

Žena se pak po vysazení sedativ probrala na Štědrý den a jak lékaři oznámili, nemá žádné neurologické následky.

„Pacientka nyní rehabilituje a prognóza návratu domů je určitě dobrá,“ dodala lékařka Vlasta Vlasáková z Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny.

Podle mluvčí pražských záchranářů byl zásah velmi komplikovaný. Normálně se totiž mohou připravit během cesty na místo, kdy si projdou informace od dispečinku a projdou si postup. 

Agresivního muže na útěku policie zastřelila. I když mu na místě poskytli první pomoc, čtyřiatřicetiletý Čech zemřel. Útočník se se zraněnými neznal a mohl tak jednat kvůli špatnému psychickému stavu. Jak redakci Pražské Drbny řekl policejní mluvčí Richard Hrdina, žádné nové závěry vyšetřování kriminalisté nemají.

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Fakultní nemocnice Motol, Zdravotnická záchranná služba hlavního města

Štítky policie, záchranáři, lékaři, zásah, agresor, útok, záchrana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Pobodaná žena se zotavuje z útoku. Srdce jí rukama masírovali hodinu a půl  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.